Karavan evropske debate u Negotinu i Zaječaru, ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre na Romulijani sa debaterima

Evropski debatni karavan stigao je u Istočnu Srbiju. U tri dana, na programu je pet gradova gde će biti organizovano ukupno osam javnih debata u kojima će više od 20 mladih debatera suočiti svoja mišljenja o važnim društvenim pitanjima. Popodnevnoj debati na Feliks Romulijani prisustvovao je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Prva stanica karavana danas pre podne bio je Negotin, gde su svoje mišljenje suočile tročlane ekipe “vlade” i “opozicije” oko teme – Da li države treba da uvedu četvorodnevnu radnu nedelju? Tročlani žiri u sastavu Dragana Nisić, direktorka Negotinske gimnazije, Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine i predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, svoj glas je dao “opozicionoj” ekipi današnje debate.
Diskusiji o uvođenju četvorodnevne radne nedelje, organizovanoj na gradskom trgu, prisustvovalo je dvadesetak učenika Negotinske gimnazije, na žalost zbog kiše nisu bili u prilici da se nakon nastupa debatera i sami uključe u diskusiju.

Popodnevna debata organizovana je u ambijentu Carske palate Feliks Romulijane koju je posetio ambasador EU Emanuel Žiofre:

“Jako sam srećan što sam danas ovde u Feliks Romulijani, na ovom divnom arheološkom nalazištu, koje je jako bitno za ovu zemlju i samu Evropu, to je lokalitet koji zaista vredi posetiti. EU je tu da podrži Grad Zaječar, mi smo tu da pomognemo u izgradnji Centra za posetioce kako bi što veći broj ljudi mogao da dođe i uživa na ovom lepom lokalitetu.”

Nakon obilaska Romulijane, ambasador je prisustvovao debati čija je tema bila “Da li proširenje EU na Zapadni Balkan, jača ili slabi EU?”. Žiri je i ovog puta ocenio da je bolja bila ekipa “opozicije”, a zatim su učesnici debate iz publike imali priliku da ambasadoru postave aktuelna društvena i politička pitanja…..

 

Debatni karavan u sredu, 25. maja, seli se u Kladovo i Golubac, a pitanja o kojima će sučeliti argumente su: Da li se izvori vode smeju koristiti u komercijalne svrhe i Da li virtualne ture kroz lokalitete i muzeje doprinose razvoju turističkog potencijala.

Poslednjeg dana, 26. maja, finalna debata biće održana u ambijentu smederevske Tvrđave.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informaciona mreža Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije.

Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o veštini debatovanja i argumentovanoj razmeni mišljenja, kao i Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija.

Debatni karavan je završno takmičenje Evropske škole debate koji se ove godine realizuje u saradnji sa projektom “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *