Sveti Trifun obeležen u knjaževačkom vinogorju (VIDEO)

Sveti Trifun, slava vinogradara i vinara, danas je obeležen i na plantaži knjaževačkog Džervina u naselju Boševo. Prvu lozu orezao je i  nove vinograde na površini od 20 hektara, osveštao je vladika timočki Ilarion.   

Sveti Trifun jedan je od Hristovih velikomučenika koji je stradao za hrišćansku veru a Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik proslavlja kao Dan ljubavi i vina o kome je govorio vladika Ilarion:

“Po prvi put smo se ovako potrudili, uz pomoć božju da se zajednički okupimo i da prizovemo blagoslov božji na ovaj novoformirani Džervinov vinograd ali i na sve vinograde ovoga kraja sa namerom da zaista blagoslov božji bude na ovom čitavom kraju, ne samo na vinogradima nego i na voćnjacima, naravno i da to što se ljudi trude bude od boga blagosloveno.”

Džervin, čiji je poslednijih 5 godina vlasnik novosadski Auto ritas, pored ranije zasadjenih 20 ima i još novih 20 hektara pod vinogradima u naselju Boševo. Zasadjene su zapadnoevropske bele i crne sorte i godišnje se proizvodi po 250 hiljada litara vrhunskih vina o čemu je govorio Vladan Trandafilović, zamenik rukovodioca biljne proizvodnje u  Džervinu:

“Na ovih 20 hektara primenjuje se isključivo jednogubi giov, uzgojni oblik na kome se primenjuje mešovita rezidba čime utičemo na to da imamo dosta visok prinos grožđa, s jedne strane a s druge strane utičemo i ovim uzgojnim oblikom na to da imamo i dosta visok kvalitet roda.”

Radovan Jović, menadžer podruma u Džervinu dodaje:

“Ove godine, na proleće, izlazimo s novitetima, izbacujemo visokokvalitetno vino koje će biti naravno u buteljci od 0,75 i takodje će biti 3 vina. Biće jedno belo, jedno roze i biće jedno crno vino.”

Opština Knjaževac je u budžetu za ovu godinu za agrar bilansirala 40 miliona dinara. Pored stočarstva, najveća sredstva biće uložena u voćarstvo i vinogradarstvo, rekao je predsednik opštine Milan Đokić:

“Naš cilj je da podstaknemo i druge naše manje proizvođače koji imaju manje zasade vinograda, da počnu da se bave proizvodnjom vina na jedan konkretniji način. Da registruju vinarske podrume ali da i mi kao lokalna samouprava pomognemo u svemu tome jer će na taj način svakako zarađivati više. Prodaja grožđa, kao sirovine je jedan vid prihodovanja a sasvim drugi i mnogo profitabilniji je kada se grožđe preradi u vino i kad se prodaje po daleko većoj ceni.”

Vinogradari kažu da je sneg koji je pao dobrodošao vinovoj lozi. Sorte koje ima Džervin otporne su na temperaturu do minus 23 stepena a u  planu je da ovo preduzeće zasade u narednih nekoliko godina proširi na još 72 hektara.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *