Na suđenju u postupku protiv vlasnika Hotela Srbija-Tis danas je svedočio nadzorni organ

U Osnovnom sudu u Zaječaru danas je nastavljeno suđenje u postupku Osnovnog tužilaštva protiv Toplice i Snežane Mitrović, vlasnika i zakonskih zastupnika hotela Srbija Tis, optuženima zbog krivičnog dela oštećenja životne sredine. 

Danas je sudija Saša Živković saslušao jednog od dva svedoka koja je predložio branilac okrivljenih, geološkog inženjera Miladina Stepanovića iz Čačka, koji je bio nadzorni organ na bušotini Hotela “Srbija Tis” u leto 2014. godine. On je rekao da su prema njegovim saznanjima radovi na bunaru počeli bez dozvole 2013. godine, a da je on kao nadzorni organ agažovan godinu dana kasnije kada je investitor dobio dozvolu za nastavak radova. Prema njegovim rečima u trenutku kada je angažovan već je bio urađen deo bunara do 36 metara. Takođe prema njegovom svedočenju tokom 15-ak dana, koliko je nadzor trajao, utvrdio je da su radovi na bunaru izvođeni prema projektu, i da su obustavljeni nakon testa crpljenja koji je trajao 7 dana i tokom koga su presušile česme u blizini hotela.   

Na pitanje tužioca u vezi spajanja vodonosnih horizonata što je bilo u suprotnosti sa projektom, Miladin Stepanović je rekao da je za to saznao dve godine kasnije iz snimka unutrašnjosti bušotine. Na isti način je saznao i činjenicu da je bušotina iznosila 164 metara umesto 125 koliko je projektovano. 

Sudija je zbog narednog suđenja prekinuo današnji glavni pretres i zakazao nastavak 5. aprila u 9 sati. Tada će svedočiti i izvođač radova Dušan Stojanović iz Zaječara, kao i veštak Srđan Parlić iz Beograda.

Podsećamo, optuženi su na prošlom saslušanju negirali krivicu da su bušotinom izgrađenom pored hotela za potrebe grejanja, oštetili životnu okolinu, tako što su presušili arteske česme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *