Planinari iz Zaječara učesnici uspona na Tupižnicu u čast donora

Članovi OPSD “Dragan Radosavljević” iz Zaječara, učestovali su na usponu na Tupižnicu koji je uz podršku udruženja “BUK” i PD “Babin zub” iz Knjaževca organizovala Sandra Živković u čast nepoznatog donora čijim plućima diše.

Akcija pod nazivom In honor of my donor organizovana je treći put za redom. Planinari i ostali ljubitelji prirode okupili su se u selu Bučje podno Tupižnice odakle kreće uspon, a gde ih je dočekala i pozdravila i Sandra lično kojoj je 2013. godine urađena transplatacija pluća: “Glavni cilj ove akcije je odavanje počasti mom nepoznatom donoru, kao i povećanje svesti o značaju zaveštanja organa. Cistična fibroza ustanovljena mi je po rođenju, a pre četiri godine na današnji dan imala sam operaciju transplatacije pluća zahvaljujući kojoj sam i dan danas ovde. Hvala svima koji su danas ovde došli da zajedno proslavimo moj četvrti rođendan i odamo počast čoveku čijim plućima dišem”, rekla je Sandra.

Oko dvesta pedeset planinara se potom uputilo dobro poznatom stazom do samog vrha Tupižnice na 1165 metara nadmorske visine.

Ovo je samo još jedna u nizu akcija zaječarskih planinara iz udruženja “Dragan Radosavljević” koje na dalje očekuje izuzetno aktivan period, s obzirom na to da se uveliko spremaju za uspon na Vihren – najviši vrh masiva Pirin u Bugarskoj koji je zakazan za period od 19. do 22. oktobra.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *