Završne reči na suđenju Ziđinu zbog zagađenja vazduha: tužilac predložio uslovne i novčane kazne, odbrana traži oslobađanje od odgovornosti

U Osnovnom sudu u Boru 3. septembra 2024. godine iznete su završne reči u sudskom postupku protiv kompanije “Srbija Ziđin Cooper Bor” i odgovornog lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Zagađenje životne sredine, u periodu od juna 2019. do novembra 2020. godine kada su koncentracije sumpor-dioksida, arsena, nikla, olova i drugih metala u vazduhu bile višestruko povećane, zbog čega je RERI podneo prijavu OJT u Boru, pre više od dve godine.

U završnoj reči tužilac je rekao da su okrivljeni odgovorni za izvršenje krivičnog dela. Iz nalaza Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, utvrđeno je da je u spomenutom periodu na teritoriji Grada Bora došlo do zagađenja vazduha, vode i zemljišta u većoj meri, usled ispuštanja emisije zagađujućih materija protivno propisima i to ne samo sumpor-dioksida već i arsena, nikla, kadmijuma, žive…. Tužilac je predložio sudu da okrivljenom odgovornom licu izrekne uslovnu kaznu zatvora od dve godine, a da se ova kazna neće izvršiti ukoliko u roku od 5 godina ne ponovi isto krivično delo. Takođe, predlaže i novčanu kaznu od 500.000 dinara. Za odgovorno pravno lice tužilac je predložio uslovnu novčanu kaznu od 5 miliona dinara, ukoliko u naredne 3 godine ne ponovi krivično delo. Uz ovu uslovnu osudu tužilac je predložio da pravno lice bude pod zaštitnim nadzorom koji će obuhvatiti dve obaveze – prvo, organizovanje kontrole u cilju sprečavanja daljeg vršenja krivičnog dela i drugo, dostavljanje periodičnog izveštaja o poslovanju, organu nadležnom za izvršenje zaštitnog nadzora. Za okrivljeno pravno lice tužilac je predložio i novčanu kaznu u iznosu od 5 miliona dinara.

Branioci u ovom sporu negirali su krivicu kompanije Ziđin i odgovornog lica stavovima koje su iznosili i tokom postupka koji je trajao gotovo dve godine; tvrdeći da su nalazi Instituta netačni, da je ceo slučaj ispolitizovan, a da zagađenje u Boru potiče od deponije smeća, individualnih ložišta, saobraćaja….
Sudija Milanka Stojanović nakon iznošenja završnih reči tužilaštva i branilaca, završila je suđenje rečima da će presudu svim učesnicima dostaviti pismenim putem.

Advokatica Ljubica Vukčević, predstavnik RERI-ja, koji je i podneo prijavu Tužilaštvu u Boru za ovaj slučaj, izrazila je žaljenje što presuda nije objavljena nakon iznošenja završnih reči, iako zakonska mogućnost za to postoji. Prokomentarisala je stavove tužilaštva i branilaca:

“Tužilaštvo je tražilo osuđujuću presudu za pravno i odgovorno lice, a ono što je interesantno je da je za pravno lice tražena uslovna osuda sa zaštitnim merama i novčana kazna od pet miliona dinara. To je prilično veća kazna u odnosu na one na koje je Ziđin osuđivan u privrednim prestupima i to jeste širina krivičnog postupka kao jednog kaznenog postupka za teža dela koja okrivljeni počini. Ono na šta se takođe treba osvrnuti jeste da se odbrana u svojim završnim rečima bazirala i osvrtala na nalaz i mišljenje veštaka koje je uradio Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu; dakle završna reč nije moment u kome odbrana treba da iznosi svoje primedbe jer su imali zakonski rok da ih iznesu tokom postupka i imali su mogućnost da angažuju stručnog savetnika, tako da je prilično nelogično i neozbiljno da vi u završnoj reči se bavite utvrđenim činjenicama u nalazu. Mi očekujemo da sud nepristrasno odluči; očekujemo da osudi Ziđin na predloženu kaznu i dragocenost čitavog ovog postupka i osuđujuće presude što bi bila apsolutno prva jedna takva presuda u našoj državi protiv kompanije za takvo krivično delo. Svakako i da bi predstavljala i specijalnu ali i dobru generalnu prevenciju za sve kompanije koje posluju protiv propisa Republike Srbije.”

U sudnici je bilo i zainteresovane javnosti, a predstavnik Udruženja građana “Glasno za omladinu” Dejan Lazar nam je rekao:

“U završnoj reči odbrane čuli smo više politički govor nego zašto Ziđin ne bi trebalo da bude osuđen. Javni tužilac je po mom mišljenju predložio adekvatne kazne, ali videćemo kako će sud odlučiti. Smatram da je potrebno da se donese osuđujuća presuda i voleo bih da konačno svako ko zagađuje životnu sredinu bude adekvatno kažnjen, a ne da to prolazi sa malim kaznama gde se više isplati zagađivaču da nastavi sa zagađenjem nego da uopšte preduzme neke mere.”

Udruženje „Za česme“

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *