Usvojen Plan detaljne regulacije za zonu eksploatacije VLAŠKA u Malom Izvoru

Sednica Skupštine grada u Zaječaru, čiji je početak odložio protest opozicije zbog izgradnje kamenoloma u Malom Izvoru, počela je sa nešto vise od dva i po sata zakašnjenja.  Zbog prisustva građana koji nisu odbornici dva puta su određivane pauze od po 30 minuta.

Nakon druge pauze usvojen je dnevni red, a potom je odbornička većina izglasala objedinjavanje 28 tačaka dnevnog reda. Usvojene su sve odluke predviđene za današnje zasedanje, pa i sporna šesta tačka – Plan detaljne regulacije za zonu eksploatacije “Vlaška” u KO Mali Izvor.

U izjavi za javni servis gradonačelnik Boško Ničić je rekao da ne donosi Skupština grada odluku o otvaranju kamenoloma, već resorno ministarstvo koje izdaje dozvole. Prethodno je, pre početka zasedanja, građanima koji su ušli u skupštinsku salu sa terase rekao da samo lopovi ulaze na taj način a da se problemi rešavaju u institucijama.

S druge strane, odbornici opozicije tvrde da će podneti krivične prijave jer sumnjaju da je skupštinska služba “za pet sekundi prebrojala 27 odbornika koji su glasali za objedinjenu raspravu o svim tačkama dnevnog reda”, kao i da je elektronski sistem za glasanje stvarno bio u kvaru.

Celo zasedanje proteklo je uz povike opozicije, pištaljke i ogromnu buku, a odbornik dr Dejan Krstić zapalio je versku sveću i pred ikonom Sv. Đorđa prokleo sve koji glasaju za odluku koja se tiče izgradnje kamenoloma u Malom Izvoru.

Pre početka zasedanja održan je protest nezadovoljnih meštana Malog Izvora ispred zgrade Gradske uprave, a potom su, zajedno sa poslanicima opozicije, među kojima su bili Aleksandar Jovanović Ćuta, Srđan Milivojević, Dragana Rašić i Irena Živković ušli u prizemlje zgrade u nameri da se popnu u skupštinsku salu i spreče održavanje sednice. U holu je u tom trenutku bilo jako obezbeđenje, kao i pripadnici policije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *