Кolege javljaju – OTP banka ne kreditira medije?

Udruženje novinara Srbije (UNS) kontaktirao je kolega novinar Dušan Vojvodić, vlasnik Za medije iz Zaječara, kojem je, kako kaže, u OTP banci u Zaječaru u decembru ponuđen kredit za firmu, da bi mu sada, u februaru, rekli da mu kredit neće biti odobren jer su „iz matične banke dobili instrukcije da ne odobravaju kredite medijima“.

„Za medija je 10 puta u prethodnih deset godina dobijala kredite u ovoj banci i redovno ih vraćala. Tako su nam iz OTP banke u decembru prošle godine samoinicijativno poslali ponudu za kredit u iznosu od 1.900.000 dinara. Кako nam tada novac nije bio neophodan, upitao sam da li je moguće da tu ponudu iskoristimo u februaru, kada nam obično zafale sredstava, u periodu dok ne dobijemo nove projekte“, priča Vojvodić.

Кako navodi, iz banke mu je rečeno da može i da neće biti nikakvih problema.

„Vođen time, pre nekoliko dana pozvao sam službenika banke koji nam je nudio kredit, rekao sam da smo sada zainteresovani, da bismo podneli zahtev i upitao ga da li ponuda iz decembra još uvek važi. Odgovorio je potvrdno i rekao da će me pozvati sutradan. Кako se nije javljao, pozvao sam banku i dobio od njega odgovor da nam kredit ne može biti odobren jer je ‘dobio instrukcije od matice da se ne daju krediti medijima, odnosno privrednim društvima iz medijske delatnosti’“, rekao je Vojvodić UNS-u.

UNS je ovim povodom pitanja poslao i OTP banci koja u svom odgovoru nije demantovala navode Vojvodića.

Iz banke su naveli da su „kolege iz matične ekspoziture u kontaktu sa klijentom“.

„Imajući u vidu da je odnos banka-klijent poverljive prirode ne možemo izlaziti u javnost sa detaljima konkretnog slučaja. Banka slobodno odlučuje o izboru klijenata shodno članu 41 Zakona o bankama, a prilikom donošenja odluke o odobravanju kredita uzimaju se u obzir svi relevantni aspekti i pokazatelji poslovanja klijenta shodno internim procedurama, koji proces odobrenja i rezultira odgovarajućom poslovnom odlukom Banke. Važno je da podelimo sa vama da je preko 700 aktivnih klijenata iz sektora medija dalo poverenje OTP banci sa kojima imamo redovnu saradnju“, rečeno je UNS-u u OTP banci.

Dušan Vojvodić za UNS kaže da nije u kontaktu sa bankom, da ga niko naknadno nije kontaktirao, te da ukoliko je istina da postoji ovakva instrukcija matične banke, to predstavlja ozbiljnu diskriminaciju medija.

„Ako budu prestali da odobravaju kredite izdavačima medija, to će značiti da vrše diskriminaciju određene profesije što nije zakonito. Da ne pričam o tome u kakvim problemima bi u tom slučaju bili mediji“, rekao je Vojvodić.

Bankarski krediti bili nedostupni medijima i pre šest godina

Podsetimo, UNS je pre šest godina, 2017. godine, pisao o tome da je od kolega saznao da pojedine banke ne odobravaju kredite, sa objašnjenjem da ne kreditiraju udruženja građana, medije i zaposlene u njima.

Zahtev za investicioni kredit koji je u to vreme podneo UNS istovremeno su odbile da daju Rajfajzen i Vojvođanska banka, sa istim obrazloženjem.

Iako je UNS u godinama pre toga od te dve banke uzimao i bez dana kašnjenja vratio više kredita u ukupnom iznosu od oko 200.000 evra, te 2017. godine obe banke odbile su zahtev UNS za kredit sa obrazloženjem: “Ne dajemo kredite udruženjima građana”.

Prema navodima kolega, iste godine je banka Inteza odbila da odobri kredit jedinom radiju iz Požarevca, kao i jednom mediju iz Niša.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković 2018. godine poslala je UNS-u mišljenje da je „Rajfajzen banka, odlukom da ne odobri kredit Udruženju novinara Srbije (UNS), sa obrazloženjem da „„ne odobrava kredite udruženjima građana“, povredila Zakon o zabrani diskriminacije“.

Takođe, ona je u preporuci banci istakla i da „ubuduće, u svojim internim aktima i drugim odlukama koje donosi, kao i u okviru obavljanja drugih poslova iz svoje nadležnosti, ne krši antidiskriminacione propise“.

Izvor : uns.org.rs

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *