Timočka sela u Top 10 najposećenijih destinacija u oblasti seoskog turizma

U top 10 najposećenenijih destinacije u oblasti seoskog turizma u prošloj godini skoro polovinu čine sela u Timočkoj Krajini. U vrhu liste su Stara planina, Boljevac, Kladovo i Negotin, pokazuju podaci portala E-turista, odnosno Informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma resornog ministarstva.

Pored seoskih turističkih domaćinstava, posetioci rado odsedaju u objektima domaće radinosti, konacima, kampovima, kao i etno-selima i etno-parkovima. U vinskim krajevima, poput Negotina, seoska domaćinstva povezana su sa podrumima vina.

Na kraju 2023. godine u Srbiji je bilo 737 registrovanih seoskih turističkih domaćinstava, što je za oko trećinu više nego godinu dana ranije. U objektima seoskog turizma ostvareno je blizu 30.000 dolazaka i više od 150.000 noćenja.

Svetska turistička organizacija preporučila je Srbiji da se bavi seoskim turizmom, koji i u svetu beleži rast. Inače, najviše takvih domaćinstava ima u Austriji, Francuskoj, Irskoj i Nemačkoj.

Vada Republike Srbije usvojila je 8. februara Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma kojom se po prvi put za ovu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara.

Pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Maksimalana visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije.

Javni poziv za podnošenje zahteva će biti dostupan na sajtu Ministarstva turizma i omladine početkom nedelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *