Izložba crteža Zorana Lazovića iz Beograda

U galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru sinoć je otvorena prva samostalna izložba crteža Zorana Lazovića iz Beograda. Otvarajući postavku istoričarka umetnosti u Pozorišnom muzeju Marija Simonović je naglasila da je linija osnovni likovni element i nosilac crteža u stvaralaštvu Zorana Lazovića:

„Linija je u funkciji naglašavanja izraza, ona pokazuje unutrašnji dijalog, zaprepašćenost, često i emocionalnu zanemelost pred prostorom u kome su figure smeštene. Izrazi lica kao da proizvode zvuk, glasan unutrašnji vrisak zarobljen u površini. Ovakav likovni pristup Zorana Lazovića omogućva njegovim likovima da istupe iz prostora imaginacije, dajući im dozvolu da izađu u svet posmatrača.“

Autor je zahvalio Vladimiru Đuričiću, direktoru Ustanove „Zoran Radmilović“ što mu je omogućio otvaranje prve samostalne izložbe u Zaječaru, gde su rođeni njegova baka i njen brat Zoran Radmilović, kao i Mariji Simonović na divnom tekstu i Mirku Stokiću, na podršci i pomoći u postavljanju izložbe.

Zoran Lazović je rođen 1991. godine u Beogradu. Tokom osnovnog školovanja 1999-2008. boravi u Parizu. Po povratku, upisuje Školu za dizajn u Beogradu, a posle toga studira Animaciju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se ilustracijom i tetoviranjem.

Ime je dobio po slavnom dedi-ujaku Zoranu Radmiloviću. Naime Zoran Lazović je sin Selene Vicković, sestričine Zorana Radmilovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *