Centar “Koreni” održao godišnji koncert igara u prepunoj sali zaječarskog pozorišta

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe “Koreni” priredio je sinoć u prepunoj sali zaječarskog pozorišta, godišnji koncert igara.

Svojim igračkim umećem predstavili su se članovi umetničkih ansambala i polaznici škole folklora u Zaječaru, kojim rukovodi Perislav Ducić, umetnički direktor Centra za nematerijalno kulturno nasleđe “Koreni”.

Koncert su otvorili članovi Omladinskog ansambla sa igrama iz okoline Leskovca, a zatim su igrali rekreativci, dečiji ansambli i grupe. Gošća programa bila je Denica Milifonova iz Vidina koja je otpevala dve narodne pesme. Uz igre iz istočne Makedonije, Omladinski ansambl je završio godišnji koncert uz aplauze i ovacije, koje su pripale i ostalim igračkim grupama.

Pored zaštite, prezentacije i promocije muzičkog folklora, CNKN “Koreni” svoju delatnost ostvaruje i kroz aktivnosti na implementaciji naše zaostavštine u umetničko stvaralaštvo, razvoj turizma i drugih oblasti savremenog privrednog i društvenog života. Tokom ove godine, u partnerstvu sa Vidinskim fondom “Čitališta” i Čitalištem “Svest” iz mesta Košava u Bugarskoj, učestvuje u sprovođenju projekta “Ukus tradicije – nematerijalno kulturno nasleđe istočne Srbije i severozapadne Bugarske za održivi turizam” u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska. Projekat ima za cilj da unapredi turističku atraktivnost ovog prekograničnog regiona kroz razvoj kulinarskog turizma. Tako će već 10. septembra, kao novostvoreni turistički proizvod, u porti Hrama svete Trojice u Grljanu, prvi put biti održano Međunarodno takmičenje u kulinarstvu uz bogat umetnički program, pa su CNKN iskoristili priliku i pozvali publiku na ovaj nesvakidašnji kulinarski program.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *