Zaštita i održivo korišćenja voda tema druge festivalske večeri projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” (VIDEO)

U okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“, koji finansira EU, a realizuju Udruženje „Za česme“ i partnerske organizacije iz Bora i Zaječara, u Zaječaru će biti organizovano specijalno Festivalsko veče sa prikazivanjem inkluzivne predstave mladih, ekološkim filmovima i tribinom. Festival će biti održan u nedelju, 27. avgusta, od 19 sati, na košarkaškom igralištu kod srednjih škola u Zaječaru, a tema ovogodišnjeg događaja je zaštita voda i održivo korišćenje voda.

Nakon svečanog otvaranja Festivala, publika će biti u prilici da premijerno pogleda inkluzivnu predstavu “Dečak iz vode” Dečijeg centra Zaječar, a nakon toga predviđen je filmski program koji se realizuje kao specijalno izdanje Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma SILAFEST, koji se već 15 godina održava na obali Dunava u Velikom Gradištu, rekao nam je Boban Pogarčić iz Udruženja “Za česme”:

“Filmski program će otvoriti dokumentarni film “Živa voda”, u produkciji Udruženja “Za česme” i izvršnoj produkciji “Za medije” i to je treći i poslednji deo trilogije KAP koja se bavi zaštitom arteskih česama u Zaječaru i borbom naših sugrađana da ovo prirodno dobro stavi pod zaštitu. Nakon toga slede filmovi odabrani iz selekcije 15. SILAFESTA o zagađenju Dunava fekalnim vodama u Beogradu, otpadu u Limu, o prodavcima soli u Iranu i dr. Nakon filmova biće održana javna tribina o zaštiti voda. Govoriće ekološki aktivisti, stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine i rada sa mladima, a publika će moći da postavlja pitanja i tako aktivno učestvuje u tribini.”

 

U “Dečijem centru” u Zaječaru pripreme za inkluzivnu predstavu “Dečak iz vode” počele su još početkom ove godine. Tema predstave mladih članova “Dečijeg centra” i Udruženja “L-Down” je zagađenje vodnih resursa i kako se ona mogu sprečiti.

Prema rečima Selene Ristić, direktorke Dečijeg centra, partnera na projektu “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini”, ovogodišnja inkluzivna predstava je zapravo nastavak prošlogodišnje “Pokloni udah” koja je avgusta 2022. bila prikazana na Festivalskoj večeri u Boru, kada je publika kroz prikaz mladih mogla da vidi posledice industrijskog zagađenja vazduha i način rešavanja problema kroz aktivizam mladih koji planetu nasleđuju od starijih.

Ovogodišnji dramski prikaz “Dečak iz vode” bavi se problemom zagađenja vode u Timočkoj Krajini i šire i ono na šta smo se mi bili fokusirali kroz radionice prethodnih meseci jeste istraživanje o tome na koji način i u kolikoj meri su zagađene vode, šta je to što ustvari zagađuje vodu, na koji način ona može da se prečišćava a to se ne radi; znači stvari koje su mogle da se preduzmu a ne preduzimaju se” – kaže Selena Ristić i dodaje da će cela predstava biti obogaćena mladima iz naše zemlje i okruženja koji su učesnici Festivala “Art zona za sve”.

 

“U međuvremenu kroz naše probe tekst se modifikovao, menjali su se neki likovi i situacije, a s obzirom na to da je Festivalsko veče na košarkaškom igralištu baš u vreme “Art zone” u koju su uključeni naši partneri iz zemalja u okruženju, svi su oni obavešteni o tome da mi igramo “Dečaka iz vode” i da će i oni biti uključeni u predstavu. Suština je da su sada u “Dečaka iz vode” uključeni i tekstom naši mladi glumci iz Bugarske, Hrvatske i Severne Makedonije koji će nam govoriti o zagađenju Dunava, Timoka i drugih reka… To je jedan globalni problem i na taj način smo ga koncipirali.”

Scenario za predstavu je nastao zajedničkim radom kreativnih radionica “Dečijeg centra”, Udruženja “L-Down” i izvršne produkcije “Sigma Bor”.


Udruženje „Za česme“  www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *