FKMS nastao pre više od 60 godina zahvaljujući entuzijazmu studenata (VIDEO)

Ove godine Knjaževac će od 2. do 8. avgusta 62. put biti domaćin mladim ljudima iz naše republike, učesnicima Festivala kulture mladih Srbije (FKMS). To je republički festival koji se održava u Knjaževcu tokom leta i traje 5 do 7 dana. Poslednjih godina njegova standardna programska šema podrazumeva raspisivanje konkursa za umetničku fotografiju, pesničkog konkursa u saradnji sa drugim programom Radio Beograda, otvaranje reprezentativne likovne izložbe, večeri narodne, zabavne i rok muzike. Redovno su zastupljeni dramski i filmski program, a završne večeri nastupaju vodeće folklorne trupe u zemlji. Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo za kulturu i Opština Knjaževac, a izvršni realizator smotre je Dom kulture Knjaževac.

 

Jedan od najpozvanijih da podseti na početke knjaževačkog Festivala je Slaviša Radenković, danas penzioner, sa poluvekovnim iskustvom u vezi ove manifestacije. Kako nam kaže, za prvi Festival je bio u publici, na drugom je već svirao kao roker, a mnogo godina kasnije postao i prvi čovek organizacije Festivala.

Radenković kaže da je sigurno desetak godina pre zvanično prvog Festivala, grupa studenata iz Timočke Krajine došla na ideju o organizovanju multikulturne smotre iz jednostavnog razloga – da letnje ferije učine zanimljivijim i zabavnijim. Takva ideja ostvarena je 1962. godine kada su u dvorištu Gimnazije održane prve studentske igre na kojima je učestvovalo oko 300 studenata iz nekoliko gradova Timočkog i Niškog regiona. Godine 1966. smotra postaje republička i dobija naziv MUZIČKE IGRE STUDENATA SRBIJE (1962), a potom MUZIČKI FESTIVAL STUDENATA SRBIJE (1963), MUZIČKI FESTIVAL STUDENATA I OMLADINE SRBIJE (1964-1965), U UMETNIČKE IGRE STUDENATA I OMLADINE SRBIJE (1966-1971), FESTIVAL KULTURE STUDENATA I OMLADINE SRBIJE (1972). Počev od 1973. godine smotra se održava pod nazivom FESTIVAL KULTURE MLADIH SRBIJE.

 

Od početka organizovanja pa do 1984. godine festival traje kao takmičenje mladih stvaralaca u muzici, poeziji, pozorišnoj igri i umetničkoj fotografiji. Sa porastom noviteta i kvaliteta programa koje je nudio publici, festival gubi takmičarski karakter i izrasta u jedinstvenu smotru vrhunskih dostignuća mladih stvaralaca. Svoje postojanje festival je počeo muzikom (narodnom i zabavnom) i slikarstvom. Klasična muzika postaje deo programa 1967. godine; umetnička fotografija 1968. godine; omladinska karikatura 1971. godine, recitatorstvo, govorništvo i film 1972. godine; folklor 1973. godine, horsko pevanje i drama 1974. godine; balet 1981. godine i sport i video stvaralaštvo 1985. godine. Kada se posle više od šest decenije pogled usmeri ka njegovim počecima može se s ponosom reći da su brojevi prikazanih programa, izvodjača i gostiju najbolji pokazatelji značaja smotre. Do sada su na Festivalu učestvovali mladi iz preko sto gradova Srbije i bivše Jugoslavije, a prosek je hiljadu učesnika godišnje. Gledaoci se broje na desetine hiljada. Dakle, za proteklih šest decenija Festival je imao oko 60.000 učesnika i preko milion gledalaca. Gotovo da nema iole značajnije ličnosti na kulturnoj i javnoj sceni koja nije učestvovala na festivalu, potvdio nam je Slaviša Radenković:

Prve avgustovske dane 2023. obeležiće 62. Festival kulture mladih Srbije. Sa trgova, letnjih pozornica, iz Gurgusovačke kule, iz dvorana i galerija, teći će ka publici poezija, muzika, pokret, slika, pozorišna igra. Više stotina mladih ljudi iz Srbije podeliće ponovo sa publikom svoje znanje, talenat, entuzijazam i optimizam u negovanju vrednosti koje su odlika svakog društva.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *