Izložba slika Dragoslava Živkovića u zaječarskom muzeju (FOTO)

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u galeriji Narodnog muzeja “Zaječar”, sinoć je otvorena reprezentativna izložba slika Dragoslava Živkovića, umetnika koji živi i stvara u Knjaževcu i koga je likovna kritika označila kao jednog od najznačajnijih savremenih slikara ne samo u istočnoj Srbiji već i šire.

U uvodnoj reči na otvaranju izložbe viši kustos zaječarskog muzeja Nina Pogarčić podsetila je da je Zavičajni muzej u Knjaževcu odao priznanje stvaralaštvu Dragoslavu Živkoviću kroz nekoliko segmenata, a da je najznačajnija kapitalna monografija objavljena 2020. godine povodom pola veka njegovog stvaralaštva.

Izložbu je otvorila autor postavke Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Knjaževac, u prisustvu samog slikara Dragoslava Živkovića, kolega iz oba muzeja i publike:

“Dragoslav Živković je možda i predugo čekao na celokupnu sistematizaciju njegovog dela, ali kako kažu, nekada moramo da sačakamo da nam univerzum namesti svoje zvezde i da se onda desi ovakva prekrasna stvar. To naravno nije samo moj rad, to je rezultat jednog ozbiljnog timskog rada, vrhunskih muzejskih stručnjaka, dizajnera… i ono što je važno je da je cela ta priča bila zapravo priča o Dragoslavu, a i priča posvećena zavičaju jer smo nekako poklopili 50 godina njegovog stvaralaštva sa tim trenutkom….”

“Na prvi pogled mi gledamo jednostavne prepoznatljive teme, jednostavne pejzaže, neka lica koja su nam bliska ili koja izražavaju emocije koje mi svi duboko u sebi nosimo. A zapravo taj jednostavni svet, kosmološki svet zbilja i uobrazilja prikazuje jedan izuzetno bogat unutrašnji duhovni svet kojim Dragoslav barata veoma vešto, kojim raspolaže, gradi i stvara na naše veliko zadovoljstvo.”

“Njegove slike su čudesne. Dragoslav već više od 50 godina stvara na našu sreću i zadovoljstvo. On bi mogao da stvara bilo gde u svetu, ali sadržajno i značenjski ovako nešto je mogao da stvara u vrlo specifičnom podneblju. Mi smo skloni da povezujemo njegovo slikarstvo sa nekakvim kodovima, ali ono što stoji je da je on pre više od 50 godina, kao mlad umetnik, a imate priliku ovde da vidite i njegova prva dela još kad je bio srednjoškolac, da on bukvalno od onog momenta kada se jednoj tehnici ili temi posveti, on tu temu i tehniku razvija do savršenstva. On je sjajan crtač, crtež je u suštini njegovog slikarstva, i upravo iza nas se nalaze dela po kojima je Dragoslav nadaleko prepoznatljiv i zaista jedinstven. Crteži ugljenom na platnu velikog formata, taj svet vila, božica, demona i veštica, je nešto što je posebna magija. Ja se nadam da ćete iskoristiti priliku dok je ova izložba otvorena u Zaječaru, da opet iznova i iznova tražite te neke skrivene delove naših duša….”

Milena je otvaranje izložbe završila rečima da je Dragoslav poznat i kao akvarelista, specifičan je i njegov izraz tušem, i potpuno koloristički drugačije su njegove slike uljem na platnu. “U svakom slučaju mislim da sve ovo mogu biti samo neki od kodova, ključeva za čitanje Dragoslavljevih slika, najistinitiji ključ nalazi se u svakom od nas….”

Na izložbi, koja je retrospektivnog karaktera predstavljeno je 48 dela u tehnikama ulja, akvarela i crteža nastalih od studentskih dana pa do danas. Reč je o delima iz zbirki Zavičajnog muzeja Knjaževac, Narodnog muzeja „Zaječar“ ali i iz privatnih kolekcija od kojih mnoga do sada nikada nisu izlagana i koja će publika imati priliku da vidi prvi put.

Na kraju publika je mogla da pogleda i dokumentarni film o umetniku autora Miloša Jeremića, koji je dostupan publici i tokom trajanja izložbe u narednih mesec dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *