Srednja škola “Svilajnac” obrazuje i priprema đake za rad i za fakultet (VIDEO)

Srednja škola „Svilajnac“ u Svilajncu je naslednik Gimnazije koja je formirana davne 1877. godine. Otvaranje Gimnazije u Svilajncu bilo je posledica jednog društveno ekonomskog rasta; to su bile godine kada se otvara i biblioteka i prva bolnica i grad se ekonomski razvija kao jedan trgovinski centar u ovom delu Srbije. Tokom duge istorije nekadašnja Gimnazija je prekidala sa radom tokom ratnog perioda (I i II svetski rat), menjala je status, 60-ih godina prošlog veka bila je deo jagodinske Gimnazije, a potom 90-ih godina ćuprijske Gimnazije; a od 2004. godine vraćena je i formalno tamo gde pripada – Svilajncu.

Kroz obrazovno-vaspitni proces, danas učenici Srednje škole “Svilajnac” stiču znanja i veštine potrebne za stupanje u radni odnos odmah po završetku školovanja ili nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola.

Budući učenici danas biraju trogodišnji ili četvorogodišnji smer iz 4 područja rada: gimnazija – opšti tip; ekonomija, pravo i administracija; mašinstvo i obrada metala; trgovina, ugostiteljstvo i turizam.

Srednjoškolci nastavu prate u tri zgrade koje su u jednom dvorištu, a fizičko vaspitanje u novoizgrađenoj sportskoj sali, gde je u drugom delu zgrade smeštena i školska administracija.

Direktorka škole Slađana Stojanović, inače profesorka srpskog jezika i književnosti, kaže za naš portal da škola uspeva da bude dovoljno privlačna za učenike, odnosno roditelje učenika, koji je prepoznaju kao školu u kojoj učenici mogu da steknu obrazovanje i znanje koje će im omogućiti brzo i lako zaposlenje ili osnov za dalje školovanje:

“Već šest godina naša škola obrazuje učenike u dualnim profilima; to su bravar-zavarivač, industrijski mehaničar i evo treću generaciju tehničara mehatronike. Zahvaljujući toj podršci lokalne samouprave koja prati potrebe i tržišta i privrede, mi smo uključili i te neke obrazovne profile prema interesovanjima privrede koja je tu da podrži učenike, obezbeđujući im mentore i prostor za učenje kroz rad i obezbeđuje novčana sredstva koja se isplaćuju učenicima, tako da zaista to je jedan dobar pravac u kojem se razvija i grad, a paralelno sa tim i naša škola.”

 

Svilajnac i još mnoga mesta u Srbiji 2014. godine pogodila je katastrofalna poplava u kojoj su stradali i objekti Srednje škole „Svilajnac“. U naredne dve godine rekonstruisane su sve tri zgrade u kojima se izvodi nastava, zahvaljujući sredstvima Ministarstva prosvete, odnosno Republike Srbije, EU i Fondacije Novaka Đokovića, kao i NIS-a koji je finansirao opremanje kabineta za računarstvo i informatiku. Godine 2019. je počela izgradnja fiskulturne sale, naredne godine je završena i već tri godine je u upotrebi. Ona je izgrađena sredstvima Ministarstva prosvete, EU i lokalne samouprave, vrednosti oko 800 hiljada evra, kaže direktorka Stojanović.

„Mi smo tu da podržimo učenike ne samo u okviru obaveznih nastavnih aktivnosti, već da im omogućimo sticanje znanja i veština koje će im omogućiti dalje profesionalno usmeravanje, izlazak na tržište rada, ali smo tu i da ponudimo učenicima i neke vannastavne aktivnosti u skladu sa njihovim interesovanjima. Tako imamo dramsku sekciju i slikarsku sekciju i časopis „TOK“… Imamo i projekte u okviru saradnje sa Erazmusom koji omogućuje učenicima i putovanje van naše zemlje, a dobili smo i status „Super schools“, to je priznanje u okviru projekta koji finansira EU i 15 učenika naše škole je putovalo u Makedoniju gde su upoznali svoje vršnjake i razmenili iskustva vezana za školovanje i život. Tako da svakako smo tu da podržimo učenike, da im pomognemo da se oni nađu, tu je dobro obučeni kadar koji radi u interesu učenika i nadam se da ćemo i u budućnosti uspeti da se izborimo sa problemima kao što je manje dece iz generacije u generaciju.“

Srednja škola „Svilajnac“ nastavlja tradiciju svojih znamenitih učenika i nastavnika koji su obeležili srednjoškolsko obrazovanje u Svilajncu. I danas mnogi učenici ostvaruju visoke rezultate na svim nivoima takmičenja iz raznih predmeta biologije, srpskog jezika, Književne olimpijade, fizike, hemije….

To je i preporuka uoči ovogodišnjeg upisa novih đaka, za sve one koji su ambiciozni, koji žele da se takmiče; žele da se usavrše za rad posle srednje škole ili odu na fakultet; Srednja škola „Svilajnac“ im može pružiti uslove da to i ostvare kroz trogodišnje i četvorogodišnje obrazovne profile.

Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *