Priznanje za plemenitost zaječarskim vatrogascima Laliću i Trifunoviću

Zaječarski vatrogasci spasioci Saša Lalić i Andrija Trifunović dobitnici su Srebrne plakete za najplemenitiji podvig godine, priznanja koje tradicionalno punih 60 godina dodeljuje kompanija Novosti.

Ovi hrabri mladi ljudi su prošlog juna, vraćajući se s dužnosti, sigurne smrti spasili trogodišnjeg dečaka koji je slučajno upao u šaht sa vodom, dubok četiri metra, na Popovoj plaži. Izvukli su mališana i reanimirali ga do dolaska Hitne pomoći.

Za nesebičnost i požrtvovanje, Lalilića i Trifunovića Zlatnom medaljom za hrabrost odlikovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Grad Zaječar dodelio im je novoustanovljeno priznanje Nagradu “Hajduk Veljko”.

Žiri “Najplemenitijeg podviga”, na čijem je čelu akademik Matija Bećković, za najplemenitiju u 2022. godini proglasio je Tatjana Obradović iz Čačka, koja se nije dvoumila da preuzme brigu o “bebi leptiru” – devojčici Nađi, rođenoj sa retkom, genetskom i neizlečivom bolešću.

Za najplemenitiji kolektivni podvig izabrano je bratstvo Manastira Draganac sa Kosova i Metohije, jer uprkos mnogobrojnim nevoljama, ovoj svetinji vraćaju prosvetiteljsku ulogu i duhovno su sedište za 30.000 Srba Kosovskog Pomoravlja.

U žiriju su još bili: glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, modna kreatorka Verica Rakočević, načelnik VMA, pukovnik dr Miroslav Vukosavljević, direktor Uprave i saradnje sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, predsednik i vlasnik “Komtrejda” Veselin Jevrosimović, proslavljeni srpski košarkaš Dejan Tomašević i odgovorni urednik Informativnog programa Pink televizije Goran Gmitrić.

Svečana dodela nagrada biće u Skupštini grada Beograda 4. aprila u 12 časova.

naslovna foto: MUP Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *