Do 31. januara posetite izložbu “Čija je mustra bečka?” u Kladovu

U Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo otvorena je izložba fraza i reči koje koristimo u svakodnevnom govoru, a koje potiču iz austrijskog oblika nemačkog jezika. Paradajz, cucla, karfiol, bankomat su samo neke od mnogobrojnih reči koje su usvojene u srpskom jeziku, dok fraze „mustra bečka“ i „bečka škola“ predstavljaju oblike ponašanja koji se povezuju sa stilom života u Beču.

Putujuća izložba „Čija je mustra bečka?“, koja će u Kladovu biti otvorena do 31. januara, je kreacija Austrijskog kulturnog foruma i predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje se sprovode u dugogodišnjoj saradnji sa Bibliotekom „Centar za kulturu“ Kladovo.

“Ova izložba baca novo, zanimljivo svetlo na kulturnu razmenu Austrije i Srbije koje traje vekovima, a i dalje je živa. Iznenadilo me je koliko su jaki jezički uticaji austrijskog nemačkog u srpskom jeziku, pored kulinarstva, administrativnih i tehničkih pojmova mogu se osetiti i u govornom jeziku”, rekao je prilikom otvaranja izložbe AdrijanFajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma.

“Jezička preplitanja austrijskog nemačkog i srpskog jezika su veoma zanimljiva, u čemu će uživati naša publika na ovoj izložbi. Najvrednije za nas je institucionalna saradnja sa Austrijskim kulturnim forumom i Austrijskom ambasadom. Za jednu malu ustanovu kulture to znači mnogo. Prvenstveno naša opština afirmiše takve saradnje, a mi kao ustanova kulture volimo da našoj publici pružimo različite izložbe o istorijskim ličnostima, književnicima, umetnicima koji su obeležili evropske tekovine, a mi smo deo Evrope”, izjavila je direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo Žaklina Nikolić.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma je Kladovo obišao sa predstavnicima projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ u cilju buduće saradnje sa Opštinom Kladovo, koja će se ticati oživljavanja letnje scene na tvrđavi Fetislam. Delovi kladovske tvrđave, uključujući Letnju pozornicu, su obnovljeni iz sredstava Evropske unije i Nemačke Vlade kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

“Ove godine zaista očekujemo dosta novih dešavanja, manifestacija, kulturnih događanja koji će doprineti oživljavanju letnje scenena tvrđavi Fetislam koja je upravo obnovljena kroz sredstva i aktivnosti našeg projekta”, rekao je menadžer projekta Nenad Konstantinović.

Opština Kladovo uz podršku Evropske unije nastoji da svoje bogato kulturno-istorijsko nasleđe na što bolji način predstavi turistima iz Srbije i sveta i time postane atraktivna turistička destinacija.

Razvojem turizma se doprinosi očuvanju kulturnog nasleđa ali i ekonomsku razvoju i otvaranju novih radnih mesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *