MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! VAISTINU SE RODI!

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, 7. januara, proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

U Božićnoj poslanici vernicima, patrijarh srpski Porfirije podsetio je na suštinu praznika Hristovog rođenja, posebno se osvrćući na univerzalnu vrednost mira, očuvanja porodice i okretanja prema onima sa kojima delimo isti sistem vrednosti.

Tajna Božića je u beskrajnom smirenju i ljubavi prema bližnjem, poručio je u poslanici srpski patrijarh.

“Braćo i sestre, ako se opredelimo da budemo oblikovani Tajnom ljubavi i smirenja, projavljenom u Događaju Rođenja Hristova, preobraziće se i sve oko nas. Ako nam merilo svih vrednosti postane Božansko Čedo Koje povijeno leži u jaslama, začućemo isti onaj ukrepljujući glas anđela koji je u prvoj božićnoj noći utešio pastire: “Ne bojte se! Jer vam, evo, javljam radost veliku koja će biti svemu narodu”.

U poslanici je naglašena pogubnost bratoubilačkog rata između Rusije i Ukrajine i važnost posebne molitve za njih ali i za Srbe na Kosmetu čija su ljudska prava ozbiljno ugrožena.

“Čestitajući vam Božić i Novu 2023. godinu dobrote Gospodnje, želimo vam svako istinsko dobro i neotuđivu radost od Bogodeteta Hrista, uz sveradosni božićni pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi!” – kaže se u Božićnoj poslanici patrijarha srpskog Porfirija.

Običaji

U Srbiji je mnoštvo običaja uoči i na sam dan Božića. Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik koji poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu. Pozdravljanje na ovaj praznik je “Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”. Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca. U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić. Česnica se za ručkom lomi isključivo rukama, ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana. Oni su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *