Božić po Gregorijanskom kalendaru

Danas Božić slave vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru, koji je jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić 25. decembra, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se obeležava 7. januara.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, misa je služena i u Beogradu i drugim mestima u Srbiji.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poziva vernike da se otvore božanskoj ljubavi i daruju je bližnjima. U Božićnoj poslanici upozorava na laži i prevare koje se šire svim putevima i pokušavaju da naša srca učine tvrdim, nesrećnim i nemirnim. Nakon čitanja poslanice, nadbiskup je poručio i da će njegov glavni zadatak biti da integriše hrišćane u crkvu i nastojaće da sarađuje sa svima, pre svega sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

”Neka radost predstojećeg praznika ispuni duše i srca svih hrišćana kako bismo svi slavili ime Božje u vekove vekova”, navodi se u čestitki patrijarha Porfirija, saopšteno je iz SPC.

foto: Pexels/ilustracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *