Obavljeno drugo uzorkovanje vodotokova u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini” (VIDEO)

Jedan od osnovnih ciljeva projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“, koji sufinansira Evropska unija, a realizuje Udruženje „Za česme“ sa partnerskim organizacijama, je utvrđivanje postojećeg stanja životne sredine i praćenje daljeg ekspanzije rudarenja na kvalitet životne sredine.

U tom cilju, početkom decembra, obavljeno je drugo od četiri ciklusa merenja kvaliteta površinskih voda, sedimenata i ihtio faune (riba) iz nekoliko vodotokova u Timočkoj krajini (Mali Pek, Veliki Pek, reka Pek, Brestovačka reka, Borska reka, Kriveljska reka, Crni Timok, Veliki Timok).

Podsetimo, nakon prvog ciklusa uzorkovanja i analize površinskih vodotokova oko Bora, Majdanpeka, Negotina i Zaječara, rezultati pokazuju zagađenje. Najveće zagađenje, naročito teškim metalima, je u Borskoj reci koja se preko Velikog Timoka uliva u Dunav. Posledice rudarenja utiču i na kvalitet reke Pek. Stručnjaci savetuju da treba i dalje pratiti uticaj novog borskog rudnika “Čukaru Peki” na Brestovačku reku, zbog sve veće proizvodnje u ovom rudniku.

Boban Pogarčić iz Udruženja “Za česme” očekuje da će rezultati ovog drugog ciklusa merenja biti poznati do kraja godine:

“Protekle sedmice obavljen je drugi ciklus uzorkovanja površinskih voda, sedimenata i ihtiofaune, uzeto je 50-ak uzoraka na 10-ak lokacija na teritoriji Bora, Majdanpeka, Negotina i Zaječara, sve do sliva Timoka u Dunav. Nova je lokacija Kriveljska reka, koja u prvom uzorkovanju nije bila obuhvaćena uzorkovanjem, kako bi smo izmerili uticaj Velikog Krivelja, odnosno uticaj tog kopa na životnu sredinu. Sada sledi laboratorijska analiza uzoraka, a što se tiče obima analiza one će biti kao i prilikom prvog ciklusa, dakle sve standradne analize proširene za teške metale, odnosno za sve elemente koji se mogu naći u prirodi kao produkt ekspanzije rudarenja u ovim našim krajevima. Nakon laboratorijskih analiza, sledi izrada izveštaja o stanju i dobijenim rezultatima, kada ćemo ga i objaviti na našem sajtu projekta ekološkiodgovor.rs Inače, sva ova merenja i uzorkovanja kvaliteta površinskih voda se obavljaju u sklopu realizacije projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji finansira EU, a jedan od glavnih ciljeva je praćenje uticaja rudarenja ali i urbanog života na životnu sredinu.”

Svi rezultati merenja biće objavljeni na sajtu http://www.ekoloskiodgovor.rs u odeljku baza podataka.

Udruženje „Za česme“
www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *