Škola u Minićevu obrazuje generacije đaka već blizu 180 godina (VIDEO)

Osnovna škola “Dubrava”, najmlađa je škola u Knjaževcu, pa i u čitavoj Timočkoj Krajini; radi od 1. septembra 1993. godine, međutim svoje prosvetne dane temelji na najstarije otvorenim školama u regionu. Pod njenim okriljem su danas kao izdvojena odeljenja, a nekadašnje samostalne osmorazredne škole „Vladimir Živković – Vitko“ u Minićevu i „Vlastimir Nikolić – Mirko Mali“ u Kalni, osnovane još u 19. veku. Pored njih tu su i izdvojena odeljenja u Donjem Zuniču i Gornjem Zuniču.

1843. godine osnovana je škola u Minićevu, odnosno tadašnjem Novom Hanu. Kako je prva škola u Gurgusovcu, današnjem Knjaževcu, počela sa radom 1835. već narednih godina ostalo je zapisano da je pohađaju i đaci iz okolnih sela: Debelice, Jakovca, Koželja, Novog Hana, Vrbice… Sve to je govorilo da je od početka školstva u knjaževačkom kraju raslo intresovanje za školovanje dece i istovremeno nametalo potrebu da se otvori još neka škola na prostoru Gurgusovačkog okruga. Georgije Zorić, direktor svih škola Knježevine Srbije, u jesen 1841. godine, nakon obilaska škola u istočnoj Srbiji, ostavio je, između ostalog, zabelešku da se “u istom okružju, po mišljenju načelništva, još jedna škola može zavesti u Novom Hanu”. O istorijskim tragovima da je škola u Minićevu zaista počela sa radom 1843. godine govori nam Zorica Cvetković, učiteljica izdvojenog odeljenja škole “Dubrava” u Minićevu:

 

Škola je trpela u istoriji nekoliko puta tešku sudbinu, kao što je 1876. godine kada su je zapalili Turci, a na kraju Drugog svetskog rata i Nemci. Ipak ona se uvek dizala iz pepela i već sa završetkom rata, školske 1944/1945. postaje osmogodišnja i dobija naziv “Novo pokoljenje” (spajanjem Niže gimnazije I OŠ u Vitkovcu). 1958. godine menja ime u Vladimir Živković-Vitko, a godinu dana kasnije škola postaje ogledna i učenici postižu zavidne rezultate na mnogim poljima. U tom period roditelji sa Opštinom učestvuju u izgradnji svinjca, kokošarnika, staklene bašte, fazanerije, poljske učionice. U tom period čuvane su i pčele, a sve u okviru formirane Đačke zadruge. 1986. godine sazidana je nova školska zgrada i postavljena kotlarnica. 1993. zbog drastičnog pada broja đaka škola prestaje da bude samostalna i ulazi u sastav nove knjaževačke škole “Dubrava”.

Škola u Minićevu je iznedrila mnoge uspešne, stručne, dobre i poštene ljude kojima se ponosi. Zajedno sa kolektivom matične škole kojoj pripada, trudi se da uslovi rada iz godine u godinu budu sve bolji. Napredak je posebno vidljiv u poslednjih nekoliko godina. Danas je to škola sa 80-ak đaka iz Minićeva i 10-ak okolnih sela. U školi su stvoreni uslovi za kabinetsku nastavu, a učionice opremljene savremenim nastavnim sredstvima, kao i tehnologijom koja omogućava izvođenje nastave na zavidnom nivou. Nastavnici sa svojim učenicima kreiraju zanimljive časove i zajedničkim snagama postaju sve uspešniji. Kako školu pohađa veliki broj Romske dece, oni imaju i svog asistenta koji im pomaže oko savladavanja školskog gradiva.

Škola je 2010. godine, povodom obeležavanja jubileja 165. godina postojanja, imala značajnu rekonstrukciju svoje sadašnje zgrade iz 1886. godine. U rekonstrukciju je uloženo četiri miliona dinara, od čega je Ministarstvo prosvete izdvojilo tri miliona, a po 500.000 dinara Skupština opštine Knjaževac i matična škola u Knjaževcu. Renovirano je ukupno 450 kvadratnih metara, zamenjena krovna konstrukcija i kompletna stolarija.
Osnovna škola u Minićevu dobila je ovog leta i novo asfaltirano dvorište, a u planu je izrada staza od behatona tako da će učenici odmore provoditi u potpuno novom prostoru prilagođenom njihovim potrebama.
Takođe, u ovoj školi rekonstruisana je sala za fizičko vaspitanje koja je izgrađena 1972. godine, hoblovan je parket, sređene su svlačionice, urađeni su sanitarni čvorovi.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *