Projekat “Deca deci” učenika OŠ “D.T.-Kaplar” iz Knjaževca jedan od pobednika konkursa “Digitalna Ekspedicija Izazov”

Projekat “Deca deci” koji čini tim učenika od 1. do 4. razreda OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar” iz Knjaževca, jedni su od pobednika konkursa “Digitalna Ekspedicija Izazov” u kategoriji osnovnih škola. Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta.

Projekat “Deca deci” predviđa vršnjačko kreiranje obrazovnih sadržaja vezanih za obrazovanje za učenike od 1. do 4. razreda, i aplikaciju gde bi deca prezentovala lekcije po planu i programu aktivnosti koje prate školski program. Ovi mališani ne samo da su uspešno savladali čitanje i pisanje, već su kroz projekat “Deca deci” postali pravi mali predavači koji vešto koriste internet da podučavaju svoje vršnjake.

Videi predavanja dostupni su na sledećem YouTube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCr_4e_JDy3GVxCt3ca3LqKQ/videos

“Učenici su imali prilike da osete kako je i sa druge strane ekrana, kao predavači odnosno youtube-ri upoznali su se i sa tom ulogom i mogli da se bar za trenutak poistovete sa svojim učiteljima i popularnim youtube-rima koji su idoli mlađoj populaciji. Za decu, nastavnike i ceo obrazovni sistem je značajna ovakva podrška, jer pruža mogućnost uvođenja raznih novina i ideja što je značajno za napredovanje svih nas. Digitalne tehnologije su definitivno sastavni deo života dece danas, naš zadatak je da im ukažemo na njihove prednosti i da ih usmerimo na pravilno korišćenje digitalnih sadržaja koji su svima dostupni. Implementacija digitalnih sadržaja u nastavi deci je interesantnija i zanimljivija zbog načina koji ih možda više podseća na igru”, naglasila je nastavnica Jelena Ranđelović.

Deca koja predaju deci su učenici od 1. do 4. razreda OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar” iz Knjaževca: u prvom krugu učestvovalo je njih 71, uz veliku podršku njihovih učiteljica i učitelja, a koordinator tima je nastavnica Jelena Ranđelović.

Učenica Ljiljana koja ima deset godina izjavila je: “Drago mi je što sam bila nastavnica, bar na 15 minuta”.

U prvom ciklusu konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov” pristiglo je 171 prijava iz 106 škola sa teritorija 80 gradova i opština Srbije. Ukupni nagradni fond konkursa je milion dinara.

Program Nova pismenost radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *