U Zaječaru održano takmičenje kulturno-umetničkih društava iz Srbije

U zaječarskom pozorištu sinoć je održana druga po redu Smotra folklornih ansambala Srbije “Razvilo se kolo kraj Timoka”, praznik narodne igre, pesme i nošnje, na kome je učestvovalo sedam odličnih folklora. Žiri u sastavu: Zoran Katić, etnokoreolog, mr Aleksandra Todorović Rašković, etnomuzikolog i Suzana Antić, etnolog, doneo je odluku da pobednik festivala bude KUD „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice kod Smedereva.

KUD „Ljubiša Urošević“ iz Ribara kod Jagodine osvojio je drugo mesto, a treće „Perlas“ iz Perleza kod Zrenjanina. Za najboljeg igrača proglašen je Jovan Gobeljević iz Osipaonice, a za najbolju igračicu Nadica Petković iz Ribara. Za najbolje pevanje u koreografiji nagrađen je KUD „Ljubiša Urošević“, a za najautentičniji kostim nagradu je dobilo Folklorno udruženje „Perlas“. Prema obrazloženju Zorana Katića, svi folklori su bili jako dobri i odlučivale su nijanse. Pobednik smotre plasirao se na Međunarodni festival folklora “Širi kolo okolo” koji se 28. avgusta održava u Paraćinu.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

FOTO: fb stranica Pozorište “Zoran Radmilović”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *