Takmičarski festival folklora „Razvilo se kolo kraj Timoka“ 9. jula u Zaječaru

Smotra folklornih ansambala Srbije pod nazivom “Razvilo se kolo kraj Timoka” biće održana u subotu 9. jula, u zaječarskom pozorištu.

Prema rečima nadležnih, plan je bio da se održi na Popovoj plaži, što je po nazivu i logično, ali je lokacija promenjena zbog najavljenih vremenskih nepogoda.

Nenad Petković, rukovodilac gradskog folklornog ansambra “ZORA”, ističe da je cilj smotre očuvanje tradicije kroz pesmu i igru.

“Prvoplasirani ansambl sa ovog festivala direktno ide na Međunarodni festival folklora ,,Širi kolo okolo“ koji se održava u Paraćinu 28. avgusta. U subotu nam dolaze gosti iz čitave Srbije, iz Niša, Jagodine, Zrenjanina, Kruševca, Petrovca na Mlavi, Knjaževca, Smedereva…Biće predstavljene igre iz Jasenice, Crne trave, Bosilegrada, Kobišnice, imaćemo igre iz Pirota i drugih krajeva Srbije. Ovu manifestaciju vredi pogledati jer mislim da Zaječar nije imao skoro ovakav jedan događaj.”

Članovi žirija će biti Zoran Katić, koreograf i član Centralnog saveza amatera Srbije, Aleksandra Todorović Rašković, magistar etnomuzikologije iz Grljana u Suzana Antić, etnolog Narodnog muzeja u Zaječaru.

Početak je u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *