Ovog vikenda na Staroj planini “nebeski” trkači iz 25 zemalja

Najveća skajraning i trejl trka u Srbiji održava se po deveti put na Staroj Planini od 10. do 12. juna, a učestvovaće 250 trkača iz čak 25 zemalja.

Uzbudljive staze, najduži planinski venac Srbije i kontakt sa netaknutom prirodom samo su neki od razloga zbog kojih svake godine sve više trkača iz inostranstva dolazi na Staru planinu kako bi učestvovali na najvećoj međunarodnoj planinskoj trci u Srbiji – Ultra trail Stara planina. Ultra Kleka, kako su takmičari nazvali ovu trku, održava se na toj veličanstvenoj planini koja svake godine svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima osvaja takmičare iz celog sveta.

Trka će se uporedo odvijati na tri staze, a svaki takmičar odabrao je da li će trčati 34, 64 ili 100 kilometara do cilja. Staze se razlikuju po težini terena, dužini uspona i vremenskim ograničenjima, ali svaka od njih otkriće najlepše vrhove i predele ove planine.

„SkyRace Dupljak“ je tehnički najteža trka (34km, 2.300D+) koju odlikuje ozbiljan teren, strme deonice i dugi usponi, a takmičari imaju samo 8 sati vremena da stignu do cilja.

„Ultra Trail Midžor“ (64km, 2.650 D+) je omiljena staza nebeskih trkača, baš zato što je „trčljiva“. Važi za tehnički duplo lakšu od skajrejsa, ali svakako nije za potcenjivanje – vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosi 15 sati.

Ozbiljan izazov i predivni predeli čekaju i takmičare koji se prijave na „Ultra Trail Kopren“ (100km, 4.900D+), trku koja će trajati 23 sata i koja predstavlja svojevrstan poduhvat za ljubitelje ovog sporta.

Ovogodišnja Ultra Kleka ugostiće 250 takmičara, a oni najbrži osvojiće dragocene i korisne nagrade koje uključuju vredne vaučere za vrhunsku outdoor odeću i obuću Terrex kolekcije, sportski sat Garmin Fenix, čuvenu Therragun „recovery alatku“, Woolona majice od merino vune, „one touch“ Dechkotzar kačket i stalak za medalje. Nagrade su ravnopravne u muškoj i ženskoj konkurenciji, a ove godine organizatori će dodeliti i posebnu nagradu za najmlađeg takmičara.

Skajraning takmičenje na Staroj planini nezaobilazan je događaj u svetu planinskog trčanja koji svake godine privlači sve veći broj učesnika iz svih delova sveta, a istovremeno promoviše potencijale ove netaknute planine u oblasti avanturizma i aktivnog odmora.

Ovo je treća od sedam planiranih trka u ovoj sezoni u organizaciji Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore. Skajraning podrazumeva trčanje na planinske vrhove i neuređene terene, tehničke deonice i vertikale.

Na našim prostorima ova asocijacija organizuje takmičenja od 2014. godine, a prošle godine Skyrunning reprezentacija Srbije i Crne Gore prvi put je učestvovala na Evropskom prvenstvu u ovoj disciplini.

foto: Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *