Budućnost Timočke Krajine: Zaštita životne sredine, ruralni turizam i obrazovanje za budućnost

Stručnjaci iz Timočke Krajine razgovarali su o održivom razvoju u ovom regionu na konferenciji koju je u Zaječaru organizovala Beogradska otvorena škola u saradnji sa partnerima okupljenim oko Platforme Održivi razvoj za sve. Jedna od tema bio je ruralni turizam kao prilika za ekonomski razvoj ovog regiona. Pored toga, eksperti su govorili o mogućnosti usklađivanja žaštite životne sredine i ekonomskog rasta i razvoja, kao i o obrazovanju za budućnost mladih u ovom delu Srbije.

„Timočka Krajina je bogata obnovljivim i neobnovljivim sirovinama. U ovom trenutku pred nama je veliki izazov: kako ostvariti naizgled suprostavljene ciljeve – obezbediti ekonomski razvoj uz sanaciju zagađenja, zaštitu životne sredine i poboljšati kvalitet života da bi stanovnici ostali na ovim prostorima. Za to je potrebno znanje, angažovanje i trud na nacionalnom i lokalnom nivou. To dugujemo sebi i budućim generacijama“, istakao je Toplica Marjanović iz Društva mladih istraživača Bora.

Događaj je omogućio pokretanje debate o lokalnim izazovima u oblasti zaštite životne sredine, ekonomije i socijalne politike i podstakao dijalog među građanima Bora, Zaječara i Knjaževca o tome u kakvoj je vezi Agenda 2030 kao globalna strategija sa kvalitetom života građana u ovom regionu.

„Glavni investicioni potencijali regiona su turizam i prehrambena industrija – naši ljudi uvek će vas dočekati raširenih ruku i prema vama se odnositi fer. Ipak, važno je i da sve aktivnosti baziramo na očuvanoj prirodi. Upravo je priroda jedan od najvažnijih resursa kojim Istočna Srbija obiluje na svojih 713.000 hektara“, rekao je Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije.

Pored ovih prioriteta, normalizacija obrazovno-vaspitnog sistema nakon pandemije i implementacija dualnog modela obrazovanja trenutni su ciljevi škola u Istočnoj Srbiji. Direktor Tehničke škole u Zaječaru, Goran Stanković, naglasio je da obrazovanje mora da bude na prvom mestu, kao i da postoji bliska saradnja sa nastavnicima i učiteljima iz Bora i Knjaževca, budući da zajedničkim snagama rade na pružanju podrške mladima.

Okupljeni građani i eksperti usaglasili su se da je ključ uspeha u uspostavljanju regionalnog pristupa prilikom rešavanja izazova u oblasti zaštite životne sredine, kao i ekonomskih i socijalnih pitanja – jer su tri pomenute oblasti sastavni deo Agende 2030 Ujedinjenih nacija. U pitanju je koncept održivog razvoja, odnosno model razvoja koji podrazumeva ekonomski napredak koji ne ugrožava životnu sredinu i podstiče jednakost među ljudima. Takav razvoj je optimalan jer ne šteti jednoj dimenziji razvoja na račun druge.

Konferenciju pod nazivom „Saradnjom do održivog razvoja na lokalnom nivou – Bor, Zaječar i Knjaževac” organizovala je Beogradska otvorena škola, u saradnji sa partnerima u okviru Platforme Održivi razvoj za sve, koju podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *