Osim škole mladi u Zvezdanu vole i folklorne i sportske aktivnosti(VIDEO)

Zvezdan je prigradsko zaječarsko naselje koje se nalazi 6 km od centra Zaječara na obali Crnog Timoka, u zapadnom delu zaječarske kotline, sa osloncem na južni obod brda Đule. Veći deo naselja leži na levoj obali Crnog Timoka, a manji deo na desnoj strani. Kroz naselje, duž desne obale, prolazi magistralni put Zaječar-Paraćin-Beograd, i regionalni put Zaječar-Metovnica. Atar ovog sela je površine oko 3.500 hektara. Blizina grada, kao i Fabrike mernih transformatora, uslovili su da je stanovništvo radilo u gradu, a živelo u Zvezdanu, pored onih koji su ostali verni poljoprivredi. Tako je i danas, osim što obrađuju zemlju i čuvaju stoku, većina mladih ljudi u Zvezdanu ima i druge poslovne ideje koje uspešno realizuje. Miljan Ninić je jedan od njih, a bio nam je zanimljiv jer se bavi neobičnim zanimanjem. Iako su njegovi klijenti za sada u velikim gradovima, Miljan ne napušta rodni Zvezdan:

Roditelji koji odgajaju decu u Zvezdanu nemaju brigu za njihovo obrazovanje. Nekada samostalna Osnovna škola “Timočki partizani”, 1984. je prešla u sastav najmlađe zaječarske škole “Dobrivoje Radosavljević Bobi” danas “Hajduk Veljko”. Rukovodstvo škole i nastavnici trude se da školovanje mladih iz Zvezdana i Gamzigrada ni malo ne zaostaje za vršnjacima u gradu:

 

Zvezdan je nastao naseljavanjem sa Kosova u vreme seobe pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem 1690. godine. Prema pričama najstarijih meštana, preci Zvezdanaca živeli su nekada u selu u blizini Lipljana. Već ceo vek, tradiciju svojih predaka i danas čuvaju članovi Kulturno umetničkog društva “Božur” iz Zvezdana, među kojima je puno mladih. Jednu od grupe pevača predvodi mlada Kristina Perić:

 

I dok su decenijama unazad folkloru bile sklone devojčice, već više od dve decenije dečaci, ali i poneka devojčica, imaju priliku da nauče karate. Sekcija Gradskog karate kluba okuplja mlade iz ovog zaječarskog sela od 6 do 26 godina. Uspehe su postizali i na domaćim i na inostranim prvenstvima, a vredno vežbaju tri puta nedeljno i spremaju za predstojeća takmičenja.

Za ovu borilačku veštinu kažu da pomaže mladima da postanu dobre i odgovorne osobe, da se razviju i psihički i fizički, zato je poziv mladima za članove karate sekcije u Zvezdanu uvek otvoren.

Više mladih Zvezdanaca voleli bi da imaju i u Fudbalskom klubu „Kosovo“ koji je osnovan između dva svetska rata i nikada do sada nije ugašen. Na žalost sve je teže opstati i okupiti mlade:

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 Comment

  • Olivera Manić says:

    Moj otac je rođen u Vražogrncu a odrastao je do svoje 4 te godine u Zvezdan.Kasnije je sa majkom prešao da živi u Bor,gde se i oženio i dobio dve ćerke.Ja sam sa sestrom kao školska išla kod babe i dede na letnji i zimski raspust u Zvezdan i tamo imala i svoje društvo.To je najlepše selo u Timočkoj Krajini.Moja majka i danas živi tamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *