Tomislav Paunković poklonio dve slike Opštini Knjaževac i Zavičajnom muzeju

U Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac organizovana je konferencija za medije, na kojoj je slikar Tomislav Paunković iz svoje bogate kolekcije svečano uručio na poklon vredne umetničke slike Zavičajnom muzeju i Opštini Knjaževac. Poklone su sa zadovoljstvom primili Milan Djokić predsednik Opštine Knjaževac i Milan Živković direktor Muzeja. 

Kako se ovom prilikom čulo, za narednu godinu je najavljena velika izložba slika ovog umetnika u Zavičajnom muzeju.

Tomislav Paunković je poznati slikar poreklom iz Knjaževca koji živi i radi u Austriji. Izlagao je širom Evrope, na prostoru nekadašnje Jugoslavije, u Srbiji na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Ovo nije prvi put da Tomislav Paunković svoja dela poklanja ili da novac od prodaje daje u humanitarne svrhe.

Tomislav Paunković rođen je u Knjaževcu 1952. godine. Slikarstvom se bavi od 1968. godine, a od 1970. samostalno izlaže. Studije na Višoj umetničkoj školi u Beogradu završio je 1975. Bio je član umetničke „Grupe 72“ sa kojom je do 1982. izlagao više puta u zemlji i inostranstvu. Od 1979. živi i radi u Austriji, gde je kao član nemačkih i međunarodnih umetničkih udruženja (BBK South-Swabia-1990, Peintres Européen-1993, Kunstforum International-2007, Ars Nova Suisse-2007) izlagao na brojnim izložbama. Od 1980. u toku studijskih putovanja po evropskim umetničkim centrima u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji proučava slikarstvo „starih Majstora“.

Priredio je više od 40 samostalnih izložbi, a izlagao je na preko 200 kolektivnih izložbi (Srbija, Nemačka, Austrija, Italija, Švajcarska, Francuska i dr). Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Saša Milutinović-Leteći

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *