Podržimo akciju “Spasimo hranu-spasimo humanost”

U okviru Nacionalnog dana davanja, u zaječarskom Lidlu ovog vikenda možete da donirate određene proizvode i ostavite ih na obeleženom mestu iza kase. Ova prikupljena roba od humanih građana, zajedno sa dodatnom donacijom Lidla, preuzeće parnerske organizacije kampanje “Spasimo hranu, spasimo humanost” i pripremljene pakete dostaviti ugroženim licima.

Večeras do zatvaranja marketa u Zaječaru, do 22 sata, možete donirati brašno, pirinač, supe u kesici, konzerviranu hranu, šećer, keks, pasulj, testeninu, ulje, so, rekao nam je Milan Spasić, predstavnik Federacije “Banka hrane Srbije”:

“U subotu, prvog dana ove akcije, u Zaječaru je bio jako dobar odziv. Paketi će biti upakovani do 16. oktobra i biti podeljeni ugroženim licima u Zaječaru, među kojima su i članovi udruženja obolelih lica”, rekao nam je Spasić i najavio inicijativu u Skupštini Srbije da se velike firme koje bi donirale određeni deo hrane ugroženima, oslobode PDV-a samo za tu robu, u protivnom njima se sada više isplati da je spale nego da je poklone.

Koalicija za dobročinstvo predvođena Fondacijom Ane i Vlade Divac pokrenula je krajem leta humanitarnu kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost”, koja ima za cilj da poveća svest o problemu svakodnevnog bacanja hrane i važnosti njenog doniranja. Svakodnevno se baca 2 miliona kilograma hrane samo u našoj zemlji, a kako u svetu, tako i kod nas, sve veći je problem gladi među stanovništvom. U Srbiji je stopa onih koji su na rubu egzistencije što se gladi tiče – skoro 25%.

Kampanju je podržalo više od 30 kompanija i veliki broj javnih ličnosti s obzirom na to da je humanitarnog karaktera i od nacionalnog značaja.

Kampanja “Spasimo hranu, spasimo humanost” se realizuje u sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *