“Timočka lira” pripala Anđeli Đokić na 60. Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu

Priznanje Radio Beograda 2 “Timočka lira” na 60. Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu posle finalne pesničke večeri, dodeljeno je Anđeli Đokić (28) iz Beograda, za pesmu “Mirna noć u Ulici kraljice Natalije”, objavio je RTS.

Žiri je radio u sastavu Stana Dinić Skočajić (predsednica), Obren Ristić i Sonja Milovanović.

U obrazloženju žirija, koji je odluku o nagradi doneo jednoglasno, ističe se da pobedničku pesmu odlikuje kratka forma, jezgrovit izraz i efektna pesnička slika, izgrađena na jakim a istovremeno i suptilnim kontrastima.

“Filigranska umešnost u neobičnosti detalja otvara značenje pesme na više ravni, a posebno je značajna funkcija naslova, koji sa tekstom pesme čini neraskidivu celinu”, navodi se u saopštenju žirija.

Anđela je studirala skandinavske jezike i književnosti na univerzitetima u Beogradu, Agderu i Helsinkiju, predaje norveški jezik i bavi se prevođenjem. Piše književne prikaze za nekoliko internet portala, a sledeće godine, kao deo nagrade “Timočka lira”, Radio Beograd 2 objaviće joj prvu pesničku knjigu.

Među desetoro finalista, izdvojile su se i Slađana Bažalac (29) iz Kraljeva, koja je dobila drugu nagradu za pesmu “Demistifikacija” u kojoj je žiri posebno podvukao izuzetnu uspelost u obradi teme zaposednutosti, kao i Tijana Savatić (27) iz Pančeva koja je za neobičnost pesničke slike u pesmi “Kavkaz” ponela treću nagradu.

Sve tri nagrađene pesme pokazuju spoj darovitosti i promišljenosti, pesnički senzibilitet ali i rad na tekstu.

Knjaževačkoj publici su predstavljene i knjige dobitnika “Timočke lire” za dve prethodne godine – zbirke Sare Stanojević, “Nekoliko ogromnih toplina” i Ivana Marinkovića “Spomen park”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *