Ovog vikenda “Stazama Stare planine”

Republička akcija „Stazama Stare planine“ biće organizovana u subotu, 14. avgusta. Posetiocima ove akcije biće na raspolaganju dve staze različitih dužina i težina, staza „Babin zub“ i staza „Dupljak“.

Program akcije:
do 09:15 – okupljanje učesnika akcije kod restorana“Plaža“
09:30 – svečano otvaranje akcije
09:45 – polazak na uspon za Dupljak
10:00 – polazak na uspon oko Babinog zuba
12:30 – 13:00 – povratak učesnika na stazi „Babin zub“
13:15 – 14:00 – izlazak i boravak na vrhu Dupljak
14:00 – Povratak sa vrha Dupljak
16:45 – 17:15- silazak sa vrha Dupljak
17:30 – dodela zahvalnice i zatvaranje akcije

Staza “Babin zub” je kružna, ide oko kamene stene Babin zub 1.758 mnv i vidikovca, sa polaskom i dolaskom kod restorana „Plaža“ 1.580 mnv ukupne dužine oko 5 km i visinskom razlikom 192m.

Staza „Dupljak“ ukupne dužine 17.5km i visinskom razlikom 452m sa polaskom kod restorana „Plaža“i povratkom istom stazom.

Dupljak 2.032 mnv je nešto niži od Midžora i jedini viši vrhovi od 2.000 mnv Stare planine na teritoriji Srbije sa koga se pruža prelep pogled na sam Midžor. Uspon u prvom delu je kolski put i isti je kao i ka Midžoru. Obilazi se Žarkova čuka-1.850 mnv sa leve strane i produžava ka Tupanaru. Na označenoj raskrsnici ispod Tupanara skreće se levo na stazu koja preko Vučje jame 1.789 mnv obrasle klekom i kamenitim završnim delom stiže se do vrha Dupljak.

Stara planina proglašena je za Park prirode 1997. godine, kao područje izuzetno vredno sa stanovištva raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta i njihovih zajednica, kao i geoloških, geomorfoloških i hidroloških karakteristika i nalazi se na jugoistoku Srbije. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev, na 2.376 metara nadmorske visine u Bugarskoj, a u Srbiji, Midžor na 2.169 metara nadmorske visine.

Oprema: Adekvatna obuća, rezervna garderoba (poželjna kabanica), šešir ili kapa, naočare za sunce , zaštitna krema za sunce, overena planinarska i zdravstvena knjižica. Hrana iz ranca. Vode ima na početku staze, ali poneti najmanje dva litra.

Republičku akciju organizuje Planinarski savez Timočkog regiona: PD “Babin zub“ Knjaževac, PSD“Crni vrh“ Bor, PD “Deli Jovan“ Negotin, PK “Dubašnica“ Zlot, OPSD „Dragan Radosavljević“ Zaječar, PSD „LJuba Nešić“ Zaječar, PK“ Ozren“ Sokobanja, PK“ Šiljak“ Boljevac, PK“ Starica“ Majdanpek i PD“ Vrh“ Kladovo i Turistička organizacija opštine Knjaževac .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *