POSLE LAŽNE PRIJAVE ZA REMEĆENJE JAVNOG REDA I MIRA, INTERVENTNA JEDINICA PU ZAJEČAR UPALA U KANCELARIJU V.D. DIREKTORA JKP „VODOVOD“ (VIDEO)

Nakon što je u jutarnjim satima 1.4.2021. uznemirena radnica JKP “Vodovoda” prijavila PU Zaječar da v.d. direktora Nikola Šarčević u svojoj kancelariji drži zatočenu njenu koleginicu, takođe radnicu Vodovoda, koju psiho-fizički maltretira i kojoj je onemogućeno da napusti kancelariju, interventna jedinica je odmah otišla u upravnu zgradu JKP “Vodovoda” i provalila u kancelariju v.d. direktora Nikole Šarčevića.
Na iznenenađenje policajaca, u kancelariji nije bilo ničeg neobičnog, a v.d. direktor i radnica koju su zatekli su sedeli udaljeni jedno od drugog više od 2 metra i razgovarali gledajući dokumenta koja su se nalazila ispred svakog od njih.
Prema rečima v.d. direktora Nikole Šarčevića, upad policije u punoj opremi ga je šokirao, ali to je bilo tek prvo neprijatno iznenađenje, jer u trenutku ulaska policajaca u zgradu Vodovoda, nekoliko radnica ovog preduzeća je izvelo svojevrsni performans, koji je imao za cilj da policajce ubedi da su i one doživele torturu. Kaže, radnice su plakale, čupale kosu i grebale se po rukama…
Tragikomičnu situaciju upotpunila je i činjenica da je slučaj navodnog maltretiranja prijavila koleginica koja je na bolovanju, zaključuje Šarčević i najavljuje disciplinske mere protiv odgovornih:

Nakon intervencije policajci su priveli v.d. direktora Nikolu Šarčevića i više radnica i svi su dali izjave, uključujući i policajce koji su opisali šta su zatekli u kancelariji v.d. direktora u trenutku intervencije.
Dan kasnije ova informacija nam je potvrđena i u Policijskoj upravi Zaječar gde nam je rečeno da je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira bukom i galamom, ali da su policijski službenici tokom intervencije utvrdili da se to nije dogodilo. Iz PU Zaječar kažu i da su izjave svih saslušanih prosleđene osnovnom tužilaštvu u Zaječaru, koje je nakon postavljenog pitanja odgovorilo da još uvek utvrđuju činjenično stanje.
U želji da saznamo šta se zapravo dogodilo, pokušali smo da stupimo u kontakt sa radnicama koje su iznele tvrdnje da ih je v.d. direktora Šarčević maltretirao, ali nijedna od njih nije želela da da izjavu za naš portal. To nam je bilo čudno, naročito jer je jedna od njih prvo pristala da snimimo telefonsku izjavu i počela da objašnjava šta se dogodilo, ali se predomislila kada smo je pitali kako je to nju maltretirao v.d. direktor Šarčević, kad iz njene priče možemo da zaključimo da tog dana kada se dogodio incident, nije lično kontaktirala sa njim? Posle ovog pitanja radnica sa kojom smo razgovarali je zaključila da nismo dobronamerni i da neće dalje da razgovara sa nama.
Njena koleginica koja je takođe tvrdila da je preživela torturu, nam je u SMS prepisci, na molbu da nam da izjavu, odgovorila: „Izjave se daju tamo gde treba“. Na šta je mislila saznali smo dva dana kasnije kada je u Zaječar došla ekipa N1 televizije, kojoj je dala izjavu, kao i njene navodno maltretirane koleginice.

link priloga N1: https://rs.n1info.com/vesti/zaposleni-u-vodovodu-u-zajecaru-tvrde-da-trpe-mobing-i-torturu-direktor-negira/

Iz njihovih izjava datih N1 televiziji, jedino što smo mogli da saznamo je bilo to da se v.d. direktor Šarčević radnici koja je bila sa njim u kancelariji u jednom trenutku navodno obratio povišenim tonom i da je tokom razgovora slušao muziku sa svog telefona, dok su ostale radnice tvrdile da su žrtve psihičke torture i da su zbog toga na psihijatrijskoj terapiji ne objašnjavajući na koji način su izložene mobingu ili maltretiranju. Jedna od njih je rekla da se oseća ugroženo jer v.d. direktora Šarčević zabranjuje da tokom radnog vremena sede u tuđim kancelarijama van svog radnog mesta…
U trenutku kada su radnice Vodovoda davale izjavu za N1 televiziju, ispred zgrade Vodovoda je bila i naša ekipa, ali sa nama je jedino želeo da razgovara predsednik Sindikata “Nezavisnost” Tomislav Petković, koji nam je rekao da će se sindikat o ovom slučaju odrediti tek nakon što Osnovno tužilaštvo utvrdi sve okolnosti. Za izjavu policije da u trenutku intervencije nije zabeleženo kršenje javnog reda i mira kaže da je prvi put čuo od naše ekipe. Čudno nam je bilo to što je prilikom snimanja izjave predsednika sindikata, jedan radnik Vodovoda snimao našu ekipu mobilnim telefonom:

Prema rečima predsednika sindikata protiv v.d. direktora Nikole Šarčevića je već podneto više tužbi za mobing i dve krivične prijave. Zanimljivo je, međutim, da su tužbe za mobing i krvične prijave podneli predsednik sindikata Tomislav Petković, ali i dvoje zaposlenih koji su protivkandidati v.d. direktoru Šarčeviću na konkursu za mesto direktora JKP “Vodovoda”, koji je u toku, što može ukazati na moguće motive za razne tužbe i prijave protiv v.d. direktora Šarčevića.
Inače Za media portal je već izveštavao o optužbama protiv v.d. direktora JKP “Vodovod”, nakon što se Dragoslav Ilić, jedan od navodno mobingovanih radnika i kandidat za direktora na Konkursu, proglasio uzbunjivačem nastupajući na press konferenciji Narodne stranke u Zaječaru, na kojoj je izneo tvrdnju da je v.d. direktora Šarčević zloupotrebio svoj položaj u poslovanju sa privatnom kompanijom Delta Agrar. Ubrzo se ispostavilo suprotno, nakon što nam je Šarčević dostavio akt kojim se Ilić proglasio uzbunjivačem i u kome tvrdi da uzbunjuje jer je direktor Šarčević naplatio zaostalo potraživanje od privatne kompanije Delta Agrar!!?? Na taj način se stekao utisak da je uzbunjivač Dragoslav Ilić, branio interese privatne kompanije, a ne svog preduzeća… Naravno, istražujući ovu temu, kontaktirali smo uzbunjivača Ilića, ali je i on prvo pristao, a onda odbio da nam da izjavu i objasni kako je direktor zloupotrebio položaj naplaćujući zaostalo potraživanje od privatne kompanije Delta Agrar?

link: https://zamedia.rs/2020/12/07/nikola-sarcevic-v-d-direktor-jkp-vododvod-zaustavio-sam-pljacku-vododvoda-lazni-uzbunjivac-dragoslav-ilic-pokusava-da-relativizuje-odgovornost-bivseg-rukovodstva-video/

Ono što smo do sada, u više navrata izveštavajući o problemima u JKP “Vodovod”, primetili je da svaki put kada nekolicina radnika okupljenih oko Sindikata “Nezavisnost”, iznese u javnost neku optužbu na račun v.d. direktora Šarčevića, on odmah nakon toga u svom demantiju iznese dokumenta i činjenice koje tu optužbu nedvosmisleno negiraju. Sa druge strane oni koji optužuju izbegavaju razgovor sa našim novinarima i biraju medijske kuće kojima daju izjave, ali nažalost i tada bez ubedljive argumentacije kojom bi potvrdili svoje optužbe…
Bez obzira na to što navodne žrtve izbegavaju da daju izjave novinarima koji nisu unapred na njihovoj strani, već mogu postaviti i neko dodatno pitanje, mi nećemo donositi zaključke, već ćemo i dalje pratiti ovaj slučaj nadajući se brzom epilogu kojim će u skladu sa zakonom biti procesuirani oni koji su se o zakon ogrešili bilo da je u pitanju mobing ili lažno prijavljivanje.
Do tada nam jedino preostaje da konstatujemo, da se na ovaj način strateški važno Javno preduzeće Vodovod, već mesecima destabilizuje.

Dušan Vojvodić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *