Nikola Šarčević, v.d. direktor JKP “Vododvod”: “ZAUSTAVIO SAM PLJAČKU VODOVODA! LAŽNI UZBUNJIVAČ DRAGOSLAV ILIĆ POKUŠAVA DA RELATIVIZUJE ODGOVORNOST BIVŠEG RUKOVODSTVA” (VIDEO)

U pojedinim lokalnim i nacionalnim medijima pre nekoliko dana objavljene su tvrdnje visokih funkcionera Narodne stranke Miroslava Aleksića i Vladimira Gajića da se u zaječarskom javnom preduzeću JKP “Vodovod” događa pronevera u iznosu većem od 50 miliona dinara, kroz posao sa privatnom kompanijom “Delta Agrar”, kojoj “Vodovod” isporučuje značajne količine vode za zalivanje zasada voća. Kako kažu, pronevera je u tome što se voda “Delta Agraru” isporučuje po 38 dinara po metru kubnom, umesto po ceni od 141 dinar koliko iznosi kubik vode za privredu po cenovniku JKP “Vodovoda”.

Slične tvrdnje o organizovanom kriminalu u JKP “Vodovod” u Zaječaru smo više puta čuli od lokalnog političara dr Nenada Ristovića.

Zanimljivo je, međutim, da ni lokalni političar Ristović, kao ni funkcioneri Narodne stranke Gajić i Aleksić, nisu svoje tvrdnje potkrepili relevantnim dokazima, već su se pozvali na saznanja uzbunjivača Dragoslava Ilića, koji je nastupio na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Narodne stranke u Zaječaru i koga su funkcioneri te stranke po hrabrosti i po razmeri štete na koju ukazuje, uporedili sa uzbunjivačem Aleksandrom Obradovićem iz Krušika u Valjevu.

Nakon objavljivanja ovih informacija, redakcija Za media je kontaktirala uzbunjivača Dragoslava Ilića, ali i v.d. direktor JKP “Vodovoda” Nikolu Šarčevića, koga su uzbunjivač i političari naznačili kao odgovorno lice za proneveru veću od 50 milona dinara, samo u poslu sa “Delta Agrarom”.

Našem pozivu su se odazvala obojica, ali ubrzo zatim, pred samo snimanje, uzbunjivač Dragoslav Ilić nam je javio da je dobio temperaturu, pa je zamolio da dogovoreni intervju snimimo naknadno kad bude ozdravio.

S druge strane Nikola Šarčević, v.d. direktor JKP “Vodovod”, se pojavio u dogovoreno vreme i odgovorio na mnogobrojne optužbe koje mu političari i njegov bivši kolega Dragoslav Ilić javno upućuju. Šarčević je u intervjuu izneo i argumentovane tvrdnje koje upućuju na zloupotrebe i pronevere koje se mere iznosima od više desetina miliona dinara, kao i uznemirujuće tvrdnje o diverziji u Fabrici vode koja se dogodila ovog leta i koja je mogla da ugrozi zdravlje više desetina hiljada korisnika zaječarskog “Vodovoda”.

Zbog kompleksnosti teme u ovom tekstu ćemo se baviti poslovanjem JKP “Vodovod” sa privatnom kompanijom “Delta Agrar”, a ostatak intervjua sa g. Nikolom Šarčevićem ćemo objavljivati sukcesivno u narednom periodu. Nadamo se da ćemo do tada imati priliku da snimimo intervju i sa uzbunjivačem…

UZBUNJIVAČ DRAGOSLAV ILIĆ JE ZASTUPAO INTERESE DELTA AGRARA, A NE VODOVODA?

Prema tvrdnji Nikole Šarčevića u trenutku njegovog stupanja na funkciju v.d. direktora u martu 2019. godine, zatekao je nezakonito poslovanje u mnogim segmentima, među kojima je bio i posao sa “Delta Agrarom”. U tom trenutku je faktičko stanje bilo takvo da je na distributivnu mrežu “Vodovoda” već bio priključen sistem za navodnjavanje “Delta Agrara”, a do tog trenutka je gotovo godinu dana “Delta Agraru” isporučivana voda za piće, koju JKP “Vodovod” nije fakturisao. Takođe, merno mesto i cevovod do privatnih voćnjaka, su pušteni u rad bez tehničkog prijema. Dodatni problem je bila činjenica da je isporučena voda za piće kompaniji koja je koristi za navodnjavanje, što je u suprotnosti sa Zakonom o vodama koji zabranjuje takvo korišćenje vode za piće. Vodovod nije bio ni registrovan za pružanje usluga navodnjavanja…

Nikola Šarčević je, kaže, odmah počeo pregovore sa kompanijom “Delta Agrar” o uredjenju odnosa, a svojim službama je izdao nalog da ispostave račun za isporučenu vodu tokum 2018. i 2019. god. To je kaže bila glavna “zloupotreba” zbog koje ga Dragoslav Ilić tereti u aktu kojim se proglasio uzbunjivačem. U tom dokumentu uzbinjivač Dragoslav Ilić, tadašnji tehnički diraktor JKP “Vodovod”, navodi zloupotrebe koje je počinio v.d. direktor Nikola Šarčević u poslu sa kompanijom “Delta Agrar”, i to tako što je:

“Za dva vodomera koja koristi Delata Agrar za polivanje voćnjaka koje poseduju na teritoriji Zaječara, a koji nisu prošli legalni postupak i zakonom predviđenu proceduru odobrenja priključka, i nema ih u evidenciji potošača javnog preduzeća, v.d. direktor je naložio da se sačini faktura na 14 miliona dinara i pored činjenice da je upozoren da je to nezakonito, jer ta dva vodomera ne postoje u evidenciji potrošača vodovoda.”  (Ceo dokument možete pogledati ovde )

Dakle, ispostavlja se da je “greh” v.d. direktora Nikole Šarčevića bilo to što je dostavio fakturu privatnoj kompaniji “Delata Agrar” u iznosu od 14 miliona dinara, umesto da taj iznos ne naplati!? Zanimljivo je da je tu fakturu “Delta Agrar” prihvatio, čime je postalo nesporno da je Nikola Šarčević zaštitio interese JKP “Vodovod”, suprotno upozorenjima uzbunjivača Dragoslav Ilića, koji se zalagao da taj račun ne bude ispostavljen!

Veoma je zaniljiva i činjenica da je godinu dana ranije rešenjem prethodnog direktora JKP “Vodovod” Marka Paunovića, upravo uzbunjivač tadašnji tehnički direktor Dragoslav Ilić bio postavljen na čelo komisije za tehnički prijem spornih vodomera i dograđenog cevovoda do mreže za navodnjavanje sadnica “Delta Agrara”. Drugim rečima, Ilić nije uradio tehnički prijem, što mu je bila radna obaveza, a godinu dana kasnije je pokušao da spreči izdavanje fakture i naplate vode isporučene u iznosu od 14 miliona dinara privatnoj kompaniji!!!

KAKO JE CENA VODE ZA DELTA AGRAR STIGLA OD 141 DO 38 DINARA?

Šarčević objašnjava da je cena od 141 dinar po metru kubnom, koja je naplaćena “Delta Agraru” u 2018. i 2019. godini, zapravo bila nerealno velika u odnosnu na tržišne uslove, ali je morao da je primeni jer je voda već bila isporučena, a fakturisana je retroaktivno nakon njegovog dolaska na funkciju v.d. direktora. Kaže da u tom periodu JKP “Vodovod” Zaječar nije imao usvojenu cenu vode na veliko, kao ni cenu tehničke vode, pa je imao samo jednu mogućnosti da vodu fakturiše po jedinom važećem cenovniku od 141 dinar po metru kubnom.

Šarčević takođe navodi i da je postojao problem zakonskog ograničenja da se voda za piće ne može koristiti za navodnjavanje. Zbog toga je početkom ove godine usvojio tehnološki postupak distribucije tehničke vode kompaniji “Delta Agrar” i sa njima sklopio sporazum po kome svaki kubik vode naplaćuje po 38 dinara, što je iznad tržišnih cena u Srbiji i vrlo je isplativo zaječarskom “Vodovodu” koji je u poslednjih 20 godina izgubio mnogo potošača, kako među stanovništvom zbog depopulacija, tako i među privrednim društvima i fabrikama koje su se tokom tranzicije ili zatvorile ili su se poput Zaječarske pivare preorijentisale na druge izvore vodosnabdevanja.

Šarčević kaže da cena od 38 dinara po kubnom metru odgovara tržišnim principima i da je u odnosu na količinu koju isporučuju “Delta Agraru” isplativa za JKP “Vodovod” Zaječar, a kao primer navodi “Vodovod” Kruševac koji prema zvaničnom cenovniku, vodu za piće na veliko prodaje privredi po ceni od 36 dinara, odnosno dva dinara jeftinije nego što zaječarski “Vodovod” isporučuje tehničku vodu kompaniji “Delta Agrar”.

Kako bi situacija oko posla sa “Delta Agrarom” bili jasnija, Nikola Šarčević daje podatak da “Vodovod” Zaječar radi sa trećinom kapaciteta, a da se priključak na mrežu za navodnjavanje sadnica “Delta Agrara”, nalazi na kraju distributivne mreže, što znači da bi ta voda u slučaju da je ne isporuči bila bukvalno bačena, odnosno bila bi istočena u reku Timok, što se i dešava svakodnevno sa viškom vode iz akumulacije Grlište…

U ovom tekstu objavljen je samo deo intervjua sa Nikolom Šarčevićem, v.d. direktorom JKP “Vodovod”, koji nam je ispričao i kako je JKP “Vodovod” decenijama potkradan preko naplate koju su vršili šefovi mesnih kancelarija u selima, kako su bez osnova stornirani računi u višemilionskim iznosima na godišnjem nivou, kako se dogodila diverzija u fabrici vode pa su korisnici dobijali nedovoljno hlorisanu vodu, što je moglo da ugrozi zdravlje više desetina hiljada građana…

Sve to će biti teme kojima ćemo se baviti u narednim tekstovima o pljački JKP “Vodovod” Zaječar…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.