JKP “VODOVOD” JE GODINAMA POTKRADAN TEMELJNO I SISTEMATSKI. ŠTETA NA GODIŠNJEM NIVOU DO 10 MILIONA DINARA, TVRDI NIKOLA ŠARČEVIĆ, V.D. DIREKTOR OVOG PREDUZEĆA (VIDEO)

Za media portal je nedavno započeo serijal tekstova o poslovanju JKP “Vodovod” Zaječar u poslednjih nekoliko godina, odnosno o stanju u ovom javnom preduzeću koje je zatekao Nikola Šarčević u proleće 2019. godine kada je stupio na dužnost v.d. direktora. U prvom tekstu pod naslovom “ZAUSTAVIO SAM PLJAČKU VODOVODA! LAŽNI UZBUNJIVAČ DRAGOSLAV ILIĆ POKUŠAVA DA RELATIVIZUJE ODGOVORNOST BIVŠEG RUKOVODSTVA”, mogli smo da saznamo na osnovu čega se nekadašnji tehnički direktor “Vodovoda” i sada bivši radnik ove firme Dragoslav Ilić proglasio uzbunjivačem. Za nas je najblaže rečeno čudna bila činjenica da je najteža optužba uzbunjivača na račun direktora to što je fakturisao i naplatio zaostalo dvogodišnje potraživanje Delta Agraru od 15 miliona dinara umesto da taj dug po preporuci uzbunjivača jednostavno zaboravi. Zato nismo mogli da ne postavimo pitanje čije interese brani uzbunjivač Ilić, ali iz intervjua sa Nikolom Šarčevićem saznajemo da to nije bilo jedino zaostalo potraživanje JKP “Vodovod” Zaječar koje bi bilo nenaplaćeno da je slušao preporuke nekadašnjeg tehničkog direktora, a sada uzbunjivača.

MEŠTANI PLAĆALI POTROŠENU VODU MESNOJ ZAJEDNICI, ALI NOVAC NIJE STIZAO DO VODOVODA

U razgovoru sa Nikolom Šarčevićem saznajemo da je među brojnim nezakonitim radnjama koje je zatekao po imenovanju za v.d. direktora “Vodovoda”, otkrio da su u pojedinim selima meštani plaćali vodu mesnoj zajednici, ali taj novac nije dolazio na račun “Vodovoda” i to čak od 2015. godine. Nakon toga, Šarčević kaže da je rešio da ispita o čemu se radi, ali kako kaže, tadašnji tehnički direktor i sada uzbunjivač Dragoslav Ilić i još jedan radnik “Vodovoda” su mu predočili da preduzeće nema prava da preuzme sela bez sređene projektne dokumentacije, te zbog toga i ne mogu njihovi meštani direktno da plaćaju potrošenu vodu JKP “Vodovodu”. U pitanju su bili visoki iznosi, navodi Šarčević, jer pojedine MZ nisu plaćale vodu duže od 4 godine i da on kao novi direktor nije želeo da bude odgovoran zbog neizdavanja faktura pa je, u saradnji sa Gradskom upravom Zaječar i gradonačelnikom Boškom Ničićem, na prvoj sledećoj sednici Skupštine izglasana odluka da seoski vodovodi prelaze u nadležnost “Vodovoda”. Na taj način su, kaže Šarčević, sprečena dalja koruptivna dela, jer od tada meštani sela direktno potrošenu vodu plaćaju “Vodovodu”. “Čak sam uspeo”, dodaje Šarčević, “da za period ne samo od mog postavljenja aprila 2019. već i za deo 2018. godine, naplatim kompletnu isporučenu vodu”

STORNIRANI RAČUNI ZA VODU POJEDINIM POTROŠAČIMA U GRADU

Slična situacija sa nenaplaćenim računima utrošene vode dešavala se i sa pojedinim potrošačima u gradu i to tako što su im isporučeni računi stornirani ili višestruko umanjeni. Ovo Nikola Šarčević objašnjava kroz primer građanina koji je potrošio 700 kubika vode mesečno, a stornirano mu je 726 kubika, dakle više nego što mu je isporučeno. Šarčević napominje da je godišnje bilo i do 10 hiljada takvih primera. Jedan deo bio je, kaže, opravdan zbog procurivanja vode ili pogrešno upisanog stanja vodomera, ali za daleko veći broj storniranja razlog nije postojao. Šarčević tvrdi da je “Vodovod” zbog takvih storniranja računa godišnje bio oštećen za nekoliko miliona do čak 10 miliona dinara. Zbog svega toga je Šarčević formirao komisiju da sve ispita, a za predsednika te komisije imenovao je upravo tadašnjeg tehničkog direktora, a sadašnjeg uzbunjivača Dragoslava Ilića:

Prema rečima Nikole Šarčevića, od te komisije nikada nije dobio relevantan izveštaj o nezakonitim radnjama s računima za vodu, već samo nekoliko dopisa o produženju rokova i na kraju izveštaj o tome da komisija nije kompetentna i sposobna da obavi taj posao i da se direktor obrati državnim institucijama i policiji. Tako je, kaže Šarčević, nekadašnji tehnički direktor “Vodovoda” i sadašnji uzbunjivač Dragoslav Ilić izvršio opstrukciju rada te komisije isključivo da bi prikrio odgovornost bivšeg rukovodstva “Vodovoda” kome i sam pripada. Šarčević objašnjava da nije sporno da će “Vodovod” podneti krivične prijave, ali da je pre toga potrebno da se ispita odgovornost unutar preduzeća i da se utvrdi kolika je nastala šteta, pa je zbog toga dao novi nalog finansijskom direktoru da uradi potrebnu analizu koju uzbunjivač nije želeo da uradi i da će nakon dobijanja svih činjenica u narednih desetak dana podneti krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva.
Naša redakcija je pre objavljivanja ovog teksta pokušala da dobije odgovore i od uzbunjivača Dragoslava Ilića, ali on nije odgovorio na naše sms poruke. Inače, uzbunjivač je pre 10-tak dana zakazao snimanje intervjua sa našim novinarom, ali je pre samog snimanja iznenada otkazao dogovor, kako nam je rekao, zbog zdravstvenih problema. Od tada do danas više nije odgovorio ni na jednu poruku. Uzbunjivač se javnosti obratio samo jednom i to na press konferenciji Narodne stranke.

Takođe, optužbe na račun v.d. direktora Nikole Šarčevića do sada su iznosili uglavnom političari Narodne stranke i dr Nenad Ristović, ali su i oni, bar do sada, uspešno izbegli da nam daju intervju i bilo kojom činjenicom potkrepe tvrdnje da je v.d. direktor Šarčević oštetitio JKP “Vodovod” ili da je šef organizovane kriminalne grupe, kako ga je u više navrata nazivao dr Nenad Ristović. Pokušali smo da kontaktiramo i doktora Ristovića, ali nam je odgovorio kratko u sms poruci da i dalje tvrdi da je Šarčević vođa kriminalnog klana i da zbog profesionalnih obaveza nema vremena da nam u intervju te tvrdnje potkrepi bilo kojom činjenicom. S druge strane, Nikola Šarčević nam kaže da ga ne čudi to što Ristović izbegava da odgovori na novinarska pitanja. jer on ne može ama baš nijednu od svojih teških optužbi da dokaže, pa je zato podneo tužbu protiv Ristovića i taj sudski proces je u toku.

Svakako će ćutanje uzbunjivača i njegovih političkih pokrovitelja, ukoliko se ne predomisle i ne daju odgovore na naša pitanja, biti jedna od tema kojom ćemo se baviti u narednim tekstovima o pljački u JKP “Vodovod”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *