Za Zaječar 400 sadnica belog jasena

Organizatori akcije Posadi Svoj Hlad – obaveštavaju i građane Zaječara da naredna dva dana mogu da preuzmu svoje sadnice za koje su se prijavili, u JKP “Timok-održavanje” Zaječar kod sportske hale od 8-14 sati (14. i 15. decembra).

Građanima koji su se ranije prijavili za učešće u akciji “Posadi svoj hlad” dobijaju SMS sa informacijama o lokaciji preuzimanja sadnice belog jasena uz koje dobijaju uputstvo kako posaditi drvo sa vezicom na koju mogu da upišu ime i datum sadnje. Sadnice su obezbeđene i za sve škole i vrtiće u gradu. Građani koji preuzmu sadnice moći će da zasade beli jasen u svom dvorištu ili na svom posedu, posle sadnje imaće obavezu da se fotografišu pored stabla i fotografiju pošalju administratoru akcije.

Sadnice su donacija društveno odgovornih kompanija, partnera koji su se odazvali pozivu da učestuju u ovoj akciji Zelenog razvojnog centra iz Sremske Mitrovice koji je predstavnik za Srbiju “Lets do it i Trillion Trees” organizacija i već pet godina obeležava Svetski dan čišćenja u Republici Srbiji. Jesenja sadnja je početak projekta od milion sadnica uz koji se stvara prirodni respirator za sve građane.

Ove godine je podeljeno 30.000 sadnica jasena dok već sledeće godine organizatori žele taj broj da udesetrostruče i da svako drvo imati svoj JBMG. Aplikacija koja uskoro izlazi omogućiće da svako drvo uslikate, locirate preko gps i pošaljete u naš centralni sistem koji mu dodeljuje JMBG i status živog bića.

Prema mnogim verovanjima jasen je simbol čvrstoće, ali je u različitim krajevima sveta dobijao i različite, često suprotne odlike. U skandinavskim zemljama jasen je simbol besmrtnosti i veze između triju nivoa kosmosa. Germanski narodi smatrali su ga stablom sveta ispod čijih se grana prostire univerzum, a na severu Evrope on je simbol plodnosti.

FOTO: pexels/ilustracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *