Izložba MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti u Zavičajnom muzeju Knjaževac

“MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti”, naziv je izložbe akademskih slikara Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića koja će biti otvorena u galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac u utorak, 13. oktobra u 19 časova. Posetioce očekuje i predavanje sa fotoprojekcijom “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji” u cilju promocije knjige “Mozaik u Srbiji 1950-2015”, autorke Olivere Gavrić Pavić.

Izložba MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti razmatra poetske sličnosti i različitosti, međusobne uticaje između mozaika kao tehnike monumentalnog slikarstva i štafelajne slike, odnosno ostalih slikarskih tehnika. Takođe se uspostavljaju paralele između mozaika, reljefa i skulpture. Razmatranje ovih relacija je logično usledilo nakon dugogodišnjeg bavljenja različitim slikarskim i vajarskim tehnikama. Tačnije, svaki od dva autora je gradeći sopstveni likovni svet prešao granice datog medija i uplovio u neki drugi.

Dela koja su odabrana za izložbu rečito govore o značaju autorske ideje koja se suštinski ne menja već se upravo dopunjuje izražavanjem u različitim medijima. O tome govore i sami autori analizirajući sopstveni umetnički opus na predavanjima koja su održana u Atini, Beču i Gaziantepu u okviru Međunarodnih kongresa mozaičara. Delovi ovih predavanja sa fotografijama prikazani su na izložbi u formi plakata.

U okviru otvaranja izložbe biće održano i predavanje sa fotoprojekcijom “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji” u cilju promocije knjige “ Mozaik u Srbiji 1950-2015”, autorke Olivere Gavrić Pavić, koja je izašla iz štampe uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja. Ove godine, knjiga je dopunjena novom, elektronskom publikacijom „Savremeni mozaik u Srbiji“ u kojoj se nalaze i informacije o mozaicima u javnim prostorima u Knjaževcu.

Predavanje sadrži koncizan istorijski pregled savremenog mozaika u Srbiji od “zlatnog doba” Titove Jugoslavije- unutrašnje dekoracije zgrade SIV-a u Beogradu i sličnih projekata širom Srbije do danas. Poseban akcenat je stavljen na autore sa kojima započinje savremeni mozaik u Srbiji, kao što su Milo Milunović, Boško Petrović, Marinko Benzon, rana dela Mladena Srbinovića, Bože Prodanovića, Lazara Vozarevića, Slave Dukovskog, Petra Omčikusa i njegova organizacija međunarodnog susreta mozaičara u Vela Luci, sve do profesora umetničkih akademija koji su utemeljili ovu slikarsku disciplinu kroz školski sistem kao Stojadin Petković, Vlada Todorović, Branko Miljuš i Đura Radlović. Sakupljeno je preko 100 fotografija, a u uvodnom delu iznete su osnovne informacije o antičkom mozaičkom nasleđu.

Obzirom na propisane epidemiološke mere predviđeno je da u prostoru galerije Zavičajnog muzeja Knjaževac bude do 30 ljudi uz obavezno nošenje zaštitnih maski i korišćenje sredstava za dezinfekciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *