Knjaževac: Raspisani konkursi za subvencije u poljoprivredi

Opštinsko veće raspisalo je četiri konkursa za dodelu subvencija registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Opština Knjaževac subvencionisaće podizanje višegodišnjih zasada voća, razvoj mlečnog govedarstva, nabavku opreme za preradu i kamate na poljoprivredne kredite.

Sredstvima budžetskog Fonda za razvoj poljoprivrede subvencionisaće se podizanje višegodišnjih zasada voća u iznosu od 80% od vrednosti investicije. Maksimalni iznos subvencije je 250.000 dinara za investicije u sadnju voćnih vrsta koje prelaze 250.000 dinara po hektaru, a 80.000 dinara za sadnju voćnih vrsta čija cena po hektaru ne prelazi 250.000 dinara. Pravo učešća imaju nosioci poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom u 2020. godini. Konkurs je otvoren do 15. oktobra.

Konkursom za subvencionisanje razvoja mlečnog govedarstva predviđena je finansijska pomoć za nabavku kvalitetnog priplodnog podmlatka mlečnih rasa goveda. Intenzitet pomoći iznosi 70% od ukupno prihvatljivih troškova, a maksimalni iznos povrećaja sredstava je 235.000 dinara po jednom korisniku.

Raspisan je i konkurs za dodelu subvencija za nabavku opreme za preradu na gazdinstvu. Uz napomenu da je kod ovog konkursa neophodan uslov, pored ostalog, i biznis plan, finansijska podrška identična je kao i kod prethodnog konkursa – podrška iznosi 70% prihvatljivih troškova, a maksimalni iznos je 235.000 dinara.

Ove godine po prvi put raspisan je konkurs za dodelu subvencija za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite. Intenzitet pomoći iznosi 80% od ukupno prihvatljivih troškova, a maksimalni iznos je 100.000 dinara.

Rok za prijavljivanje po svim konkursima je 15. oktobar.

Kompletan tekst svih poljoprivrednih konkursa objavljen je na sajtu opštine Knjaževac, a detaljne informacije o uslovima i dokumentaciji neophodnoj za konkurisanje i rokovima, zainteresovani mogu dobiti lično u opštinskoj upravi i Agenciji za razvoj, kao i putem telefona 731-256.

Leave a Reply

Your email address will not be published.