Etnolog Dušica Živković dobitnica nagrade Etnografskog muzeja “Borivoje Drobnjaković”

Zavičajni muzej Knjaževac sa velikim zadovoljstvom obaveštava javnost da je Dušica Živković, muzejski savetnik etnolog, dugogodišnji kustos i direktor ovog muzeja, nekadašnji vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja u Beogradu i nekadašnja Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe, dobitnica nagrade “Borivoje Drobnjaković” koju Etnografski muzej u Beogradu dodeljuje za životno delo za ukupni izuzetni naučni doprinos pojedinaca iz oblasti etnologije, antropologije, a posebno za izuzetni doprinos u etnološkoj muzeologiji.

Karijeru u oblasti zaštite kulturnog nasleđa započela je kao prvi kustos i etnolog Zavičajnog muzeja Knjaževac 1979. godine. Svojim radom doprinela je proučavanju i očuvanju kulturnog nasleđa knjaževečkog kraja ali i valorizaciji i prezentaciji materijalne i nematerijalne kulture Istočne Srbije. Inicirala je i učestvovala u osnivanju Zavičajnog muzeja Knjaževac, Muzeja grada u kući Ace Stanojevića i Arheo-etno parka u Ravni.

U saradnji sa lokalnom zajednicom i stručnim timom muzeja pokrenula je brojne kulturne programe i manifestacije koje su pored očuvanja i prezentacije bogatog kulturnog nasleđa imale za cilj i podizanje svesti lokalne zajednice o značaju očuvanja kulturne baštine.

U toku duge i plodne karijere Dušica Živković, muzejska savetnica – etnolog je svojim vizionarskim, multidisciplinarnim pristupom unapredila oblast zaštite kulturnog nasleđa, inspirisala je i uticala na formiranje generacija mladih muzealaca i profesionalaca.

I kako u obrazloženju za dodelu nagrade stoji: “Sveukupno sagledano, koleginicu Dušicu Živković možemo s punim pravom da nazovemo “kompletnim profesionalcem”. Nagrada “Borivoje Drobnjaković” za životno delo više je nego zaslužena!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.