Potpisivanje peticije u Pirotu, Zaječaru, Dimitrovgradu i Knjaževcu za novi model upravljanja na Staroj planini

Članovi Društva za zaštitu životne sredine “Stara planina” iz Pirota, do 15. juna prikupljaće potpise u svom gradu, ali i Zaječaru, Dimitrovgradu i Knjaževcu, za promenu modela upravljanja u Parku prirode “Stara planina”.

Razloge za pokretanje peticije pojasnio je Dragan Taškov:

“Paradoksalna je činjenica to što zaštićena područja prirode imaju bogatstva, koje lokalne zajednice, u najvećem broju slučajeva, ne mogu da koriste. Ne postoji način za učešće lokalne javnosti u odlučivanju o razvoju prirodnih dobara, kao ni model da se deo prihoda od naknade za korišćenje u zaštićenom području vrati zajednici, kao pomoć u oblasti organske poljoprivrede, seoskog i ekoturizma. Sve su to problemi koje prepoznajemo na terenu.”

S druge strane, u mnogim dokumentima naznačena je upravo potreba uključivanja javnosti, što se ne dešava u praksi. Ne samo Europark Federacija, WWF, IUCN, već i mnoge druge međunarodne organizacije, preporučuju modele upravljanja u prirodnim dobrima, koji na mnogo konkretniji način obezbeđuju prisustvo lokalne zajednice u donošenju odluka koje se tiču svakodnevnog rada prirodnih dobara.

“Mi smo različitim aktivnostima ukazivali na ovaj problem. Organizovali smo prezentacije sa gostima iz Francuske i Bugarske, kao i konferencije i studijska putovanja u evropske parkove prirode. Vreme je da sada proverimo i stavove građana po ovom pitanju. Verujemo da ćemo, zajedno sa građanima, kroz ovaj vid aktivizma, uspeti da pokrenemo niz pozitivnih promena, a na dobrobit lokalne zajednice” – očekuje Dragan Taškov.

U Pirotu je do sada za tri dana skupljeno oko 400 potpisa. U Društvu “Stara planina” očekuju da do kraja kampanje prikupe preko hiljadu potpisa.

Prema rečima koordinatora peticije, cilj je da se prikupi relevantan broj potpisa koje će u orginalu poslati Ministarstvu zaštite životne sredine zajedno sa zahtevom da se ubrza reforma modela upravljanja u zaštićenim prirodnim dobrima.

U okviru kampanje “Naši parkovi – evropsko upravljanje” potpisi će se prikupljati na štandovima u Pirotu do 15. juna, u Zaječaru 13. juna, na centralnom Trgu od 11 do 15 sati, i sutra u Kalni od 12 do 15 sati, a u Knjaževcu od 16 do 19 sati, ispred “Promenade”.

Članovi udruženja „Stara planina“ pozivaju sve dobronamerne da im se jave sa svojim predlozima i iskustvima, na e-mail adresu drustvostaraplanina@gmail.com

Ukoliko želite da doprinesete ovoj akciji, na pomenuti mejl možete dobiti OBRAZAC PETICIJE i prikupiti potpise u vašoj sredini.

Takođe, možete potpisati i ONLAJN PETICIJU na linku

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *