Dozvoljene posete korisnicima staračkih domova

Posete u gerontološkim centrima i domovima za stare u Srbiji od danas su ponovo dozvoljene, nakon odluke Kriznog štaba za zdravstvo Vlade i na osnovu mišljenja epidemiologa, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ovo nam je potvrdio i direktor Gerontološkog centra u Knjaževcu Saša Ignjatović, a prema instrukcijama resornog ministarstva oni su u ustanovi spremni da uz sve mere predostrožnosti sprovedu posete kako pokretnim tako i nepokretnim korisnicima.

Prema donetoj instrukciji, posete korisnicima moraju biti unapred dogovorene i zakazane, a mogu biti organizovane svaki dan od 10 do 18 sati, u povoljnim vremenskim uslovima koji podrazumevaju temperaturu iznad 18 stepeni bez kiše i vetra, u dvorištu ustanove.

Dozvoljeno je da korisnici imaju posete dva puta nedeljno, a u zavisnosti od njihove želje i zdravstvenog stanja, može trajati najduže 15 minuta. Mesto za posete obavezno mora biti dezinfikovano i pre i nakon posete.

Na ulasku u dvorište ustanove posetiocima će biti merena temperatura i provereni drugi simptomi bolesti kovid 19. Onima koji imaju neke simptome zabranjen je ulaz, dok se ostalima obavezno dezinfikuju ruke, obuća (dezobarijera), a tokom posete i korisnik i posetilac moraju nositi zaštitne maske. Posetilac obavezno mora imati i vizir i držati se propisane distance od najmanje dva metra, navedeno je u saopštenju.

Zaposleni su u obavezi da posetioce i korisnike dovode do mesta posete i nazad, kao i da budu prisutni tokom trajanja posete, uz zaštitnu opremu, kako bi se sprečio direktan kontakt, odnosno dodirivanje, grljenje, pozdravljanje korisnika i posetioca.

Prema rečima direktora knjaževačkog Gerontološkog centra Saše Ignjatovića, među njihovim korisnicima nije bilo obolelih od korona virusa tokom prethodna tri meseca, jer je jedan slučaj zaražene radnice na vreme izolovan i tako je sprečen ulazak virusa u dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.