Ove godine 19. Sabor na Kadibogazu, od 19. do 21. jula

Tradicionalni susret srpskih i bugarskih građana na Kadibogazu, ove godine biće održan od 19. do 21. jula, na graničnoj liniji izmedju Republike Srbije i Republike Bugarske kod sela Novo Korito sa srpske i Salaša sa bugarske strane na mestu budućeg graničnog prelaza.

Prvi Sabor na Kadibogazu održan je 1925. godine, i jedna je od najstarijih manifestacija na Balkanu. Sabor je ustanovljen sa namerom da se prevazidju negativna istorijska nasledja prvog svetskog rata na Balkanu. Kao takav, Sabor je obeležavan sa prekidima sve do 1954. godine.

Na inicijativu opština Knjaževac i Belogradčik, ova manifestacija je obnovljena 2001. godine i od tada do danas se obeležava svake godine. Ove godine se održava po 19. put od obnavljanja. 

Očekuje se da će Saboru prisustvovati  brojni zvaničnici kao i najviši diplomatski predstavnici obeju zemalja.

Sabor će ove godine ponuditi posetiocima sa obe strane granice, bogat kulturno-umetnički program, prezentacije privrednog i turističkog potencijala istočne Srbije i zapadne Bugarske, ali i nezaobilazne saborske sadržaje trgovinskih i ugostiteljskih radnji.

U vreme Sabora, posetioci će moći da predju granicu uz ličnu kartu, dok će standardni carinski propisi koji inače važe za prelazak granice, važiti i na Saboru.

Vreme održavanja sabora:

Petak     19.7. od 12 do 22 sata

Subota    20.7. od 9 do 23 sata

Nedelja   21.7. od 9 do 22 sata

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *