Knjaževac: Kuća Ace Stanojevića počinje da radi 5. marta

Kuću Ace Stanojevića, Muzej grada, otvara 5. marta. Svakog radnog dana posetioci će moći da prošaju prostorom ovog spomenika kulture, koji čuva uspomenu na jednog od vođa Timočke bune i građanski Knjaževac s kraja XIX i početka XX veka.

Muzej grada u Njegoševoj ulici, smešten u nekadašnjem domu Alekse Ace Stanojevića, jednog od vođa Timočke bune, biće za posetioce otvoren od petog marta, najavio je Aleksandar Ristić, vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja.

”Kuća Ace Stanojevića počeće sa radom petog marta. Radiće svakog radnog dana od 9 do 15 časova. U kuči će biti kustos etnolog Jelena Kurtić, koja će posetiocima pokazati lepotu i autentičnost ovog objekta s početka XX veka. Posetioci će, za sada, imati priliku da vide samo gornju etažu, dok će za nekoliko dana početi radovi na adaptaciji donje etaže i saniranju napuklina koje se često dešavaju zbog terena na kojem je objekat sagrađen.”

Poštovaoce umetnosti i kulture u Muzeju tokom marta očekuje bogat program, kazao je Ristić.

”Već 12. marta očekujemo inostranu arheološku izložbu iz Zadra. Nove programske aktivnosti biće usmerene na većoj saradnji muzeja sa obrazovnim ustanovama.”

Kuća Ace Stanojevića, spomenik kulture, građena je od 1903. do 1912. u vreme dok je ovaj znameniti Knjaževčanin, blizak saradnik Nikole Pašića, bio predsednik Narodne skupštine Srbije. U njoj se čuvaju lični predmeti Ace Stanojevića, ali i predmeti dobijeni od starih knjaževačkih porodica.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *