NUNS: Ministarstvo kulture finansiralo film u kojem se umanjuje broj žrtava u Jasenovcu

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva Ministarstvo kulture i informisanja da javno saopšti da li je i kako produkcija “Essentis” opravdala 4,9 miliona dinara koliko je na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva dobila za proizvodnju dokumentarnog filma „Srbija-100 godina nakon Soluna“.

Mediji su objavili da pomenuti film nije emitovan na Radio-televiziji Srbije iako je to bilo predviđeno projektom za koji je produkcija dobila najveći iznos na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva. Tim povodom, iz RTS-a su UNS-u saopštili da „pomenuti sadržaj nije, niti će biti emitovan, jer nisu ispoštovane interne procedure RTS“, ali nije rečeno o kojim procedurama je reč.

Film je, ipak,  konačno emitovan, i to na pokrajinskom javnom servisu, na kanalu RTV 1: prva epizoda 28. decembra u terminu 22:49 a druga dva puta – 17. januara u 22:56 h i dan kasnije u 23:02 h. Zanimljivo je da je u filmu saopšten podatak da je „u logoru Jasenovac ubijeno više od 88 hiljada ljudi“, što je devet puta manje od broja žrtava koji navode istoričari. Na primer, prema podacima izraelskog instituta za Holokaust “Šem olam” u Jasenovcu je bilo 700 hiljada žrtava.

Da li će makar tim povodom reagovati ministar Vladan Vukosavljević kao što je pre nekoliko dana reagovao povodom relativizacije uloge Dimitrija Ljotića u Drugom svetskom ratu u tekstu objavljenom u Politikinom Zabavniku? Inače, ministar je prošle godine zdušno tvrdio da je pomenuti konkurs Ministarstva sproveden zakonito. 

Podsećamo da su taj konkurs NUNS i druga novinarska i medijska udruženja javno osporavala i kritikovala zbog brojnih neregularnosti. Između ostalog, zbog sumnji da firme koje su dobile novac ne ispunjavaju sve potrebne uslove.

Prva neregularnost, prema oceni medijskih udruženja, odnosila se upravo na firmu „Essentis“ kojoj je na konkursu dodeljen najveći iznos – 4,9 miliona dinara. U aplikacionom dokumentu “Essentisa” bilo je navedeno da ima 15 zaposlenih, iako je u registru Agencije za privredne registre stajalo da nema zaposlenih. Pored toga, “Essentis” je za proizvodnju medijskih sadržaja registrovan dan pred zaključenje konkursa, a do tada su se bavili konsultantskim poslovnim aktivnostima.

Dok su udruženja čekala odgovor Ministarstva na kritike povodom konkursa, “Essentis” je dobio novog vlasnika. Prema podacima APR, 5. septembra 2018. firmu je od Tatjane Lukić otkupio Vladimir Đurić, poznatiji kao Đura Mornar, kantautor i pisac koji je, da sve bude još zanimljivije, bio i član prošlogodišnje komisije koja je ocenjivala štampane medije na konkursu Ministarstva kulture.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 23.01.2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *