MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, 7. januara proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje priznaju julijanski kalendar. Božić je praznik mira, ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva.

O Božiću pravoslavni hrišćani se pozdravljaju sa “Hristos se rodi” i “Vaistinu se rodi”.

Patrijarh Irinej je u Božićnoj poslanici pozvao vernike Srpske pravoslavne crkve na uzajamno razumevanje, poštovanje, ljubav i praštanje. Poručuje da se čuvamo teških i neoprezno izgovorenih reči, jer su rane od reči često grublje od fizičkih rana.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

 
 
 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *