Badnje veče i nalaganje badnjaka u Zaječaru (VIDEO)

Večeras u 18 sati, nakon praznične Božićne službe, od zaječarske Saborne crkve krenula je litija ka centru grada, gde je na Trgu oslobođenja bilo svečano nalaganje badnjaka.

Nakon ceremonije kojoj je prisustvovao veliki broj ljudi, prisutnima se obratio protonamesnik Zoran Golubović, starešina zaječarske Saborne crkve, koji je u ime vladike Ilariona, čestitao Badnje veče i sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik Božić.

“Ova vatra oko koje smo se okupili večeras nije samo vatra koja simbolizuje onu koja je bila zapaljena pre više od dve hiljade godina da ugreje Bogomladenca Hrista u pećini, već ona predstavlja sa jedne strane nešto što treba da zagreje naša srca, a ne samo promrzle ruke ove večeri. 

Ta vatra treba da razgori u našim srcima ljubav prema bližnjima i pre svega prema Bogu jer samo na taj način, žrtvujući se za naše bližnje kroz ljubav prema Bogu ispunjavamo i ono zbog čega smo i stvoreni i zbog čega smo se okupili ovde.

Ovu priliku koristim da vam prenesem blagoslov i pozdrave njegovog preosveštenstva gospodina Ilariona koji večeras nije ovde fizički, ali je prisutan sa nama u molitvi i u Duhu. U njegovo ime i u ime svog sveštenstva Crkvene opštine Zaječar i Eparhije timočke, želim vam srećnu nastupajuću godinu, Badnje veče i praznik rođenje Hristovo. 

Mir Božiji-Hristos se rodi!” 

Sutra, na dan Božića, jutarnja služba u Sabornom hramu u Zaječaru je u 8 sati, kao i u utorak i sredu na praznik svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *