Poslednjeg dana Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru gost ministar odbrane Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas trećem Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru i u pratnji pripadnika Vojske Srbije obišao Sabornu crkvu. On se zatim sastao s episkopom timočkim i arhijerejem nadležnim za rad vojnih sveštenika u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije gospodinom Ilarionom.

Tom prilikom, ministar Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poklanjaju veliku pažnju verskoj službi.

“Sve verske konfesije su kod nas ravnopravne i zastupljene. Sve uživaju veliko poštovanje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Srpska pravoslavna crkva, kao stub našeg naroda i kao neko ko ne samo što čuva duhovnost našeg naroda, već i one tradicije koje su nas učinile velikim i vrednim, jeste jedan od najvažnijih partnera Ministarstva odbrane i Vojske Srbije”, rekao je ministar odbrane.

On je naglasio da će sistem odbrane nastaviti da razvija versku službu, da je u planu povećanje broja vojnih sveštenika.

Episkop timočki Ilarion naglasio je da je danas obeležen praznik Začeća Svetog Jovana i obeleženo javljanje presvete Bogorodice u Zaječaru 1944. godine, kada je presveta Bogorodica zaštitila grad od bombardovanja, koji se od tada u Zaječaru svečano obeležava.

Ujedno je danas i završetak Festivala hrišćanske kulture i mi smo počastvovani što su i vojna lica tu, sa ministrom Aleksandrom Vulinom, rekao je on naglasivši da će, poput svojih prethodnika, svesrdno raditi na unapređenju saradnje s Vojskom.

Festival hrišćanske kulture održava se od 20. septembra do 6. oktobra u Zaječaru, u organizaciji Eparhije Timočke i uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije.

Ovogodišnji festivalski dani bili su bogati brojnim duhovnim i kulturnim sadržajima – predavanjima eminentnih govornika, koncertima i promocijama novih knjiga savremenih autora. Osim toga, održan je i međunarodni Filmski festival dokumentarno-duhovnog filma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *