Proizvodnja krastavca u Radujevcu kod Negotina (VIDEO)

Nekadašnji ratar Aleksandar Bilanović iz Radujevca kod Negotina prebacio se na gajenje povrća i nakon nekoliko godina ulaganja i usavršavanja u ovoj oblasti sada je jedan od najvećih proizvođača krastavca u istočnoj Srbiji.

Aleksandar Bilanović iz Radujevca kod Negotina je iskusni poljoprivrednik, onda kada je procenio da ne beleži dobre rezultate u ratarstvu opredelio se za proizvodnju povrća. Sada ima devet plastenika i na 30 ari gaji samo krastavac. Na početku nije bilo lako, investicije su bile velike jer je uveo sistem kap po kap i grejanje u plastenicima:

“Najveći problem je znanje, kad se zaliva, koliko se zaliva, kolko đubriva da se ubaci, koja zaštita da to bude pod karencom, to je najveći problem.

Cena krastavca je varirala u ovoj godini, bilo je velikih uspona i padova, pred praznik bude jaka cena, što kažu proizvođači dođe i naših 5 minuta a u globalu 80 posto pada cena.”

Ovde se gaje odabrane sorte sa ciljem da se obezbede kvalitetni plodovi, pošto kortes nije ispunio očekivanja proizvođača prešao je na tuareg. Tokom aprila i maja u plastenicima je najintenzivnija berba jer tada krastavac dostiže pun rod i ona se privodi kraju u junu:

“Ja berem svaki drugi, treći dan, otprilike nedeljno 5 do 6 tona se ubere u punoj berbi. Robu uglavnom plasiram u piljarama Timočke krajine tj. Negotin, Kladovo, Bor, Zaječar”, dodaje Bilanović.

Trenutno u jednom plasteniku ima i paprike a u narednom periodu Aleksandar će se posvetiti još nekim poljoprivrednim kulturama, ove godine to će biti šargarepa  na jednom hektaru a kasnije možda krompir i kupus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *