Knjaževac: Sa kulturnim nasleđem u EU (VIDEO)

Knjaževac je minulog vikenda bio domaćin međunarodne konferencije “Kulturno nasleđe i EU”. Konferenciji je prisustvovalo 80-ak učesnika iz zemalja regiona i Srbije.

Konferencija je bila posvećena očuvanju kulturnog nasleđa. Ona je predstavila iskustva različitih zemalјa po pitanju kulturnog nasleđa i evroskepticizma, da ulazak u Evropsku uniju ne ubija identitet naroda. Zato je na skupu bilo korisno učešće zemalja koje su već u Evropskoj uniji:

“Kad smo pristupili EU otvorilo nam se niz mogućnosti u kojima možemo sudjelovati preko predpristupnih fondova kojim možemo promovirati svoju kulturnu baštinu i isto tako je i revitalizirati”, kaže Marijana Jonušič iz Hrvatske.

Vanja Ivanova iz Montane u Bugarskoj dodaje:

“Nadamo se da ćemo zahvaljujući kulturnom potencijalu, posećenosti muzeja, raznih izložbi…uspeti da privučemo više turista ali da tako i pomognemo razvoju ekonomije u gradu. To je nešto što smatram da je zajedničko za sve regione. Trenutno se radi na prekograničnim projektima sa Rumunijom i njihovim opštinama kao i sa srpskim opštinama.”

Prekogranična saradnja je prilika da Srbija dođe do novca kojim se može prezentovati naše kulturno blago. Iz ministarstva kulture i informisanja poručuju da je to neophodno uz naravno novac koji država odvaja za te namene: 

“U određenim situacijama, kao što smo mogli da vidimo, imamo identične situacije, u nečemu su možda oni otišli dalje, u nekima mi, ali ono što mi je drago da smo svi saglasni da je kulturno nasleđe pre svega osnova društva i da samo kroz očuvanje i prezentaciju kulturnog nasleđa možemo da gledamo i u budućnost”, rekao je Stefan Gajić, savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja.

Na konferenciji su bili učesnici iz Slovenije, Hrvatske, Makednonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske i iz Srbije.

“Zbog toga smo odabrali ovu temu da na njoj pokušamo da pokažemo da drugi narodi i države koje su već u EU, uspevaju da koriste sredstva te iste EU, kako bi unapredili svoje kulturno nasleđe. Ne da bi izgubili kulturni identitet, nego naprotiv…”, kaže Vladan Jeremić, direktor RARIS-a.

Konferenciju je organizovao Instutut za pogranična područja u saradnji sa opštinom Knjaževac, u okviru evropskog programa Evropa za građane.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *