Knjaževac: Otvoren centar za rano otkrivanje deformiteta kod dece, svečanosti prisustvovao Božidar Maljković

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, svečano je danas u Knjaževcu označio početak rada Nacionalnog centra za identifikaciju posturalnih deformiteta kod školske dece. Centar se nalazi u zgradi Sportskog saveza a vrednost investicije je oko 300.000 evra.

“Zdrav i jak sport, preduslov je zdrave i jake nacije a svega toga nema bez zdravstvene preventive”, ovo je u Knjaževcu izjavio naš proslavljeni košarkaški trener i predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković. On je obećao da će Centar za rano otkrivanje deformiteta kod dece biti nacionalni.

Pored Maljkovića, u Knjaževcu je danas boravio i predsednik Zdravstvene komisije košarkaškog saveza i olimpijksog komiteta profesor doktor Dragan Radovanović. On je govorio o tome koliko su kod sportista bitni preventivni zdravstveni pregledi.

Centar je inače opremljen najsavremenijim aparatima za rano otkrivanje poremećaja na kičmi i stopalu. Takodje, tu je i sala za korektivnu gimnastiku i oprema za rehabilitaciju. Sve je napravljeno iz IPA fonda Evropske unije u saradnji sa opštinom Vidin u Bugarskoj.

Istraživanja su pokazala da oko 80 odsto školske dece ima neki od deformiteta. Predsednik knjaževačkog Sportskog saveza, doktor sportske medicine Mikica Vidojević najavio je da će već u narednih mesec dana biti testirano oko 1000 knjaževačke dece i omladine. 

Maljković je otvarajući Centar za rano otkrivanje deformiteta kod dece obećao da će  iskoristiti svoj autoritet i da će uskoro na zdravstvene preglede u Knjaževac doći naša muška i ženska košarkaška reprezentacija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *