Da li je roditeljsko zanemarivanje doprinelo smrti tromesečne bebe u Knjaževcu? (VIDEO)

Vest da je u Knjaževcu preminula tromesečna beba šokirala je javnost, a okolnosti kako se to desilo još se istražuju. Nakon privođenja njenih roditelja i saslušanja, zbog sumnje da su prekršili porodične obaveze, Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru predložilo je nadležnom sudu u Knjaževcu, da im se odredi pritvor do 30 dana. 

U kući na periferiji Knjaževca živeli su roditelji preminule tromesečne bebe, sa još dvoje maloletne zajedničke dece. Milica J. i Darko Đ. bili su u vanbračnoj zajednici, a komšije kažu da ih slabo poznaju iako su tu oko dve godine. 

Ružica Vukadinović, komšinica nam je rekla da nije ni znala da imaju treće dete. Sa prvo dvoje ih je viđala da “ujutru odlaze u grad, dolaze u podne, budu tu malo pa opet odlaze, vraćaju se, javljaju se kad prođu i to je to… niti sam čula neku svađu kod njih, niti bilo šta”.

Prema saopštenju Zdravstvenog centra Knjaževac, roditelji su 12. februara u popodnevnim satima došli u bolnicu sa svojim detetom Đ.M. koje u trenutku prijema nije davalo znake života. Obaveštena je policija koja je privela roditelje, a u njihovoj pratnji dežurni radnik Centra za socijalni rad otišao je po ostalo dvoje dece 2015. i 2016. godište, za koje nezvanično saznajemo da su imala promrzline. U ovoj ustanovi kažu i da su porodicu ranije obilazili zbog toga što su slabovidi, ali da nisu bili njihovi korisnici jer imaju penziju, tuđu negu i roditeljski dodatak:

“Radilo se sa porodicom u smislu da su oni mogli uvek da se jave Centru za svaku vrstu pomoći; bili su u procesu rešavanja stambenog pitanja, a imali su i redovna mesečna primanja. Posete su ukazivale da su se itekako dobro snalazili oko nege i podizanja dece”, kaže Snežana Nikolić, direktorka Centra za socijalni rad u Knjaževcu. 

U Centru za socijalni rad su nam rekli i da je za dvoje dece koja su trenutno zbrinuta u niškoj klinici, obezbeđena hraniteljska porodica, zbog istražnog postupka prema njihovim roditeljima koji je u toku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *