Veliki broj izostanaka srednjoškolaca (VIDEO)

U školama je počelo drugo polugođe. Prethodni period u zaječarskim srednjim školama protekao je sa manjim ili većim uspehom đaka, zavisno od škole, ali ono što je zajedničko za sve srednjoškolce je neopravdano izostajanje iz škole.

Đaci Tehničke škole imali su u prvom polugodištu dobar uspeh, 70% ih je sa pozitivnim ocenama. Međutim brojni učenici su zbog bolesti napravili u proseku po 50 časova opravdanih izostanaka, a što se tiče neopravdanih – oko 4 časa je svaki đak škole izostao sa nastave bez opravdanja. U školi preduzimaju mere da se ova statistika smanji:

“Na roditeljskim sastancima, na savetima roditelja, apelujemo na roditelje da ne budu oni koji pravdaju izostajanje učenika sa nastave, jer je u obostranom interesu da učenici budu u školi. Što se tiče neopravdanih izostanaka ne samo zakonska ovlašćenja koji nam daje Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja već i odeljenjske starešine na sastancima odeljenske zajednice razgovaraju sa učenicima, preduzimaju još neke druge mere da se taj broj izostanaka smanji” – kaže Goran Stanković, direktor Tehničke škole.

U Ekonomsko trgovinskoj školi je bolji uspeh đaka za oko 3 procenta u odnosu na prvo polugođe prošle školske godine. Smanjen je i broj opravdanih ali i neopravdanih izostanaka, mada je i dalje veliki, u proseku gotovo 5 časova po učeniku:

“Prošle godine je bio 7,31 čas, a ove godine je 4,99 što je preko 2 procenta manje neopravdanih u našoj školi. Mi preduzimamo mere što se tiče naših učenika, te mere se odnose na pooštravanje discipline, na redovnost pohađanja nastave, tako da očekujemo da će u drugom polugođu taj rezultat biti još bolji”, ističe Saša Petrović, direktor Ekonomsko-trgovinske škole 

Direktorka Medicinske škole Danijela Branković je izuzetno zadovoljna uspehom učenika, jer bez negativnih ocena je čak šest odeljenja u školi, po jedno u drugom i trećem razredu i četiri od pet odeljenja prvog razreda. Ipak i u ovoj školi ima izostanaka:

“Što se tiče izostanaka i tu smo zadovoljni jer je broj izostanaka smanjen u odnosu na prethodnu za 5,03 po učeniku, što je prilično bolje, tako da 50,03 po učeniku imamo ukupno svih izostanaka po učeniku.”

Oko 85 odsto Gimnazijalaca od ukupno 333 đaka završilo je prvo polugođe sa pozitivnim uspehom. U odnosu na druge škole imaju najmanje izostanaka, ukupno oko 20 hiljada, što je po učeniku u proseku blizu dve nedelje van škole iz opravdanih ili neopravdanih razloga. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *